Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Zelfliefde en relaties: Een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde
zelfliefde en relaties

Zelfliefde en relaties: Een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde

door | 22 nov, 2021 | Liefde en verbondenheid

Wanneer het antwoordt op de volgende vraag “ja” is, is dat een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde.

Heb je gemerkt dat je je wel eens irriteert aan je partner?

Omdat je vind dat je partner lui is en niet ziet hoe hard jij werkt om het huis een beetje netjes te houden. Of omdat je vind dat je partner een egoïst is omdat hij meer tijd aan zichzelf besteed en niet aan jou en de kinderen.

Betekend dat dat je de verkeerde partner hebt uitgekozen? Of is het een hint dat het op een dieper niveau over JOU gaat?

Wat je kunt leren over zelfliefde van je relatie

Wanneer je merkt dat je je irriteert aan je partner om iets wat hij wel of niet doet of zegt, kan het ook zijn dat je je eigen gevoelens projecteert op je partner.

Je beschuldigd je partner van juist die dingen die je niet erkent of niet wil zien in jezelf.

Stel je hebt verlatingsangst. Het kan zijn dat je je hiervan bewust bent, maar er nog niks mee gedaan hebt. Of dat je niet weet dat je het hebt. Je hersenen en dan vooral je reptielenbrein weet dit heel goed. En is zo ingesteld om jou te beschermen op het moment dat je gevaar loopt, in dit geval tekenen dat je verlaten wordt. Je wilt jezelf beschermen en geeft kritiek op je partner.

Wanneer je je bewust bent van je eigen verlatingsangst en hieraan gewerkt hebt, kun je denken: Ik voel met bang dat ik wordt verlaten en alleen achter zal blijven.

Wanneer je niet bewust bent van deze angst denk je: hij wil nooit tijd besteden aan mij, hij gaat liever weg en plezier maken in plaats van de klusjes doen die ik hem heb gevraagd te doen, hij geeft veel te veel geld uit met zijn vrienden dan dat hij met mij wat leuks zou gaan doen.

Nog een voorbeeld: Je ben iemand die alles altijd goed geregeld heeft. Je huis is altijd netjes en je hebt genoeg geld gespaart voor als er wat is. Maar eigenlijk zou je die verantwoordelijkheid ook wel eens willen laten voor wat het is en gewoon lekker plezier maken of met je voeten omhoog op de bank zitten.

Maar dit gun je jezelf niet. Deze behoefte van jezelf verstop je in jezelf omdat het niet past bij het beeld dat je van jezelf hebt. 

Dus wanneer je partner met zijn voeten omhoog zit terwijl er nog gestofzuigd moet worden of weer eens veel geld heeft uitgegeven aan iets onzinnigs irriteert dat je. In plaats van toe te geven dat je dit stiekem ook wil doen, begin je te klagen tegen je partner.

Wat moet jij van jezelf accepteren?

Waar het je niet lukt of je wil niet je eigen gevoelens accepteren, is dat een duidelijke hint dat je niet van jezelf houd. En als je niet van jezelf houd lukt het nooit om in harmonie te zijn met je partner, je relatie en de wereld om je heen.

Als je irritaties hebt naar je partner en je relatie en je partner niet perfect zijn, is dat omdat jij jezelf niet perfect vind.

Als je niet van jezelf houd, en je eigen gevoelens niet kunt accepteren zul je merken dat je nooit die echte liefde kunt ontvangen.

zelfliefde en relaties acceptatie

De volgende stap om wel die echte liefde te ontvangen

Om te leren van jezelf te houden, begint met compassie voor jezelf. Iedereen heeft moeilijkheden en emoties en zal zichzelf niet op alle vlakken kunnen accepteren. Daar hoef jij je niet voor te schamen.

Wanneer je compassie hebt voor de problemen in je eigen leven, zul je merken dat je ook minder gaat letten op wat er fout is aan anderen. Je ervaart daardoor minder irritaties en bent minder kritisch naar anderen.

De volgende stap is om al die energie die je nu stopt in irritaties en kritiek te stoppen in jezelf. Behandel jezelf zoals je zou willen dat je partner zou doen en accepteer wie je zelf bent.

Wanneer je dit niet doet, zul je merken dat je jezelf altijd blijft belemmeren in het ontvangen van echte liefde.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)

  Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)

  Een goede relatie zoals we dat zien in een Hollywoodfilm barst van de romantiek. Een ultieme, allesomvattende liefde die ons compleet maakt. Een ware liefde, die uiteraard niet te veel moeite kost, spontaan is en voorbestemd, die een leven lang duurt. Maar bestaat deze liefde wel? En is dit dan het recept voor een langdurige relatie die bestand is tegen slechte tijden? Of is daar toch iets anders voor nodig?

  lees verder
  Hoe zorg je voor een langdurige relatie?

  Hoe zorg je voor een langdurige relatie?

  We beloven elkaar trouw, er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden tot de dag dat de dood ons scheidt. Toch lukt het stellen vaak niet om aan deze beloften te houden. Voor echte langdurige liefde is dit het enige wat je moet beloven.

  lees verder
  Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

  Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

  Jij houd van winkelen en je partner van voetbal kijken. Jij houd van sporten en je partner kijkt het liefste een serie op tv. Jij houd van zonnige strand vakanties en je partner wil liever een sportieve vakantie. Zou de relatie niet veel makkelijker en dus gelukkiger zijn als jullie niet zoveel zouden verschillen?

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin