Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Hoe zorg je voor een langdurige relatie?
hoe zorg je voor een langdurige relatie

Hoe zorg je voor een langdurige relatie?

door | 8 nov, 2021 | Liefde en verbondenheid

Hoe zorg je voor een landurige relatie? We beloven elkaar trouw, er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden tot de dag dat de dood ons scheidt. Toch lukt het stellen vaak niet om aan deze beloften te houden. Voor echte langdurige liefde is dit het enige wat je moet beloven.

Wat is er mis met de huwelijksgeloften?

Iedereen die getrouwd is herkent deze woorden. Ook als je niet getrouwd bent maar wel zit in een langdurige relatie heb je deze beloften gemaakt. 

Je belooft elkaar lief te hebben voor de rest van je leven. Maar toch worden veel mensen erg verliefd op elkaar, om zich later niet meer zo te voelen. Stellen vragen mij dan 2 vragen.

 1. Waarom mislukt onze relatie ondanks onze goede intenties?
 2. Hoe kunnen we ons houden aan onze beloften, zodat onze liefde groeit in plaats van dat we uit elkaar groeien?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je belooft de verkeerde dingen. Je belooft het eindresultaat en niet de weg er naar toe.

Huwelijksbeloften zijn niet reëel en zorgen niet voor een langdurige relatie

Zelf heb ik ook voor de trouwambtenaar gestaan met mijn man en deze beloften gemaakt. En toch stonden wij 6 jaar geleden voor de keuze of we wilde scheiden of niet. Hoewel we hebben gekozen om voor ons huwelijk te gaan, hebben we vanaf toen andere beloften gemaakt.

De beloften die je maakt wanneer je gaat trouwen zijn niet reëel . Ze klinken natuurlijk heel romantisch en iedereen begint eraan met de beste intenties. Maar deze beloften zijn niet vol te houden.

Ik vind huwelijkse beloften hetzelfde als deze beloften. Wat is hier verkeerd aan?

 • Volgend jaar ben ik 25 kilo afgevallen
 • Wij gaan elk jaar samen op vakantie
 • Elke maand gaan we samen wat leuks doen

Juist! Deze beloften zijn gericht op het eindresultaat. Maar als je geen aanpassingen gaat maken in je eetpatroon en meer gaat bewegen, ben je volgend jaar geen 25 kilo kwijt. Als je niet samen de vakantie gaat plannen, ga je helemaal nergens naar toe. En als je niet gaat bedenken wat je elke maand gaat doen, gaat er weer een maand voorbij waarbij jullie niks leuks hebben gedaan.

Je kunt natuurlijk beloven dat je elkaar liefhebt voor de rest van jullie leven, maar de kans is groot dat je dit niet elke dag gaat lukken. Dat er tijden bij zitten dat je even de liefde helemaal niet voelt. Dat er erge dingen gebeuren in jullie leven, waardoor het moeilijk is om er voor elkaar te zijn. En dat je merkt dat je verliefd bent geworden op die leuke collega.

Dat is menselijk zijn. Het zijn dingen die je gebeuren en waar je als partner geen controle over hebt. Je kunt niet contoleren op wie iemand verliefd wordt of hoe iemand zich voelt.

Wanneer je deze verwachtingen wel hebt zet je een val voor jezelf en voelt een huwelijk frustrerend, moeilijk en zorgt het voor verdriet.

Maak de belofte over de weg er naar toe en niet het eindresultaat

Maar hoe kun je dan wel zorgen voor de langdurige liefdevolle relatie wanneer je samen hebt besloten dat je de rest van je leven samen wilt doorbrengen?

Zorg voor kleine dingen die je elke dag kunt doen dat een toevoeging is voor die langdurige liefdevolle relatie. Beloof elkaar dat je investeert in de weg er naar toe in plaats van het eindresultaat. Het fijne is dat je dit zelf onder controle hebt. Als je dit consequent doet zorgt het voor een langdurige liefdevolle relatie.

hoe zorg je voor een langdurige relatie onderweg

Met deze beloften zorg je wel voor een langdurige relatie

Maak de belofte om eerlijk te zijn en om naar elkaar te luisteren zonder oordeel.

Door niet eerlijk te zijn over je gevoelens bij je partner kan het zijn dat je vind dat je de vrede bewaart. Als je eerlijk bent over hoe je je voelt, maakt dat het misschien alleen maar erger. Misschien vindt je partner het dan alleen maar onzin en het gaat nu best redelijk.

Maar niet eerlijk zijn zorgt voor een negatieve spiraal in je relatie. Het zorgt voor irritaties naar je partner toe. Je merkt dat je steeds vaker begint te mopperen over je partner tegen vriendinnen. Zo creëer je alleen maar afstand in je relatie.

Door eerlijk te zijn en naar elkaar te luisteren zonder oordeel, maak je je relatie veilig en betrouwbaar. Waardoor de liefde, verbondenheid en intimiteit steeds groter wordt.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)

  Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)

  Een goede relatie zoals we dat zien in een Hollywoodfilm barst van de romantiek. Een ultieme, allesomvattende liefde die ons compleet maakt. Een ware liefde, die uiteraard niet te veel moeite kost, spontaan is en voorbestemd, die een leven lang duurt. Maar bestaat deze liefde wel? En is dit dan het recept voor een langdurige relatie die bestand is tegen slechte tijden? Of is daar toch iets anders voor nodig?

  lees verder
  4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

  4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

  Hebben jullie een relatie of een verstrikking? Een relatie voelt in balans en ontspannen. Er is ruimte voor plezier en gezelligheid. Beide partners zijn in harmonie met elkaar. Beide partners zijn zichzelf, toch is er geen tekort aan intimiteit. Er is geen angst dat als je jezelf bent, doet waar jij van houd of tijd voor jezelf neemt dat je de ander daarmee wegjaagt. In een relatie hebt je je partner niet nodig om compleet te worden. Beide partners zijn zich bewust van zichzelf, hun gevoelens en gedachten. Ze staan open voor de liefde van elkaar. Ze hebben niet iets nodig van de ander. Verstrikkingen zien en voelen heel anders. Ze lijken aan de buitenkant wel op een relatie. Jullie besteden aandacht en tijd aan elkaar. Jullie kennen elkaars vrienden en familie en andere mensen zien jullie als een stel. Maar dit is geen liefdevolle en harmonieuze relatie. Deze relatie spat niet van de liefde en passie. In de volgende 4 punten kun je lezen hoe een verstrikking zich voordoet als een echte relatie.

  lees verder
  Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest

  Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest

  “Maar zo vaak hebben we eigenlijk geen ruzie.” Er zit een stel tegenover mij, een 2 voor 12 stel noem ik dat. Waarbij de ene partner aangeeft te willen stoppen met de relatie en de andere partner nog relatietherapie wilt proberen. “Aan onze communicatie kan het dan niet liggen, want we praten nog wel met elkaar, misschien vooral praktisch, maar dan hebben we geen ruzie.” En toch zijn ze in een relatie-dodend patroon terecht gekomen. In dit blog vertel ik je welke dat is, waarom dit zo funest is voor je relatie en hoe je uit dit patroon stapt.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin