Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)
romantische liefde

Een gelukkige relatie: is gebaseerd op romantiek (Mythe #1)

door | 29 nov, 2021 | Liefde en verbondenheid

Een goede relatie zoals we dat zien in een Hollywoodfilm barst van de romantische liefde. Een ultieme, allesomvattende liefde die ons compleet maakt. Een ware liefde, die uiteraard niet te veel moeite kost, spontaan is en voorbestemd, die een leven lang duurt.

Maar bestaat deze liefde wel? En is dit dan het recept voor een langdurige relatie die bestand is tegen slechte tijden? Of is daar toch iets anders voor nodig?

Romantische liefde: een gevaarlijke valkuil

Wanneer we verliefd worden op iemand voelen we ons geweldig. We zien de wereld door een roze bril en volgens vele is dat wat het meeste in de buurt komt van de hemel. Je voelt je bijna ziek van alle gevoelens en overtuigingen over deze persoon.

We zien alleen de goede dingen van de geliefde en negeren actief alle slechte punten. Je hebt het gevonden! Die perfecte persoon die perfect bij je past en in al je behoeften kan voldoen.

Tijdens onze jeugd of in eerdere relaties raken we teleurgesteld. Door negatieve ervaringen in onze opvoeding of uit eerdere relaties zijn we overtuigt dat er ergens een “betere helft” van jezelf te vinden is, waardoor je leven echt compleet wordt. Deze gedachtegang zit diep in onze maatschappij en deze behoefte wordt in romantische films vertelt als waarheid.

Maar op een gegeven moment gaat die roze bril toch af en aangezien deze behoefte van de perfecte partner nooit vervult zal worden stap je in een gevaarlijke valkuil, waardoor veel teleurstelling en relatieproblemen ontstaan.

Ik settel niet voor minder dan dat ik waard ben!

Je zult wel denken: “Ben ik het niet waard om een partner te hebben die kan voldoen aan mijn behoeften?” Het hebben van een partner die aan al onze behoefte kan voldoen heeft niks te maken met romantische liefde of ware liefde. Het heeft alles te maken met eigenliefde. Je hebt het gevoel dat je er recht op hebt dat je partner jou beter laat voelen.

We investeren meer dan ooit in liefde en geluk, maar het is het gevoel van ‘recht hebben op’ wat achter het vele vreemdgaan en scheidingen schuilt.

Wat is dan wel echte liefde?

De ware liefde houdt zich niet bezig met betere helften, complete levens of recht hebben op. Het gaat niet over behoeftes die vervult moeten worden en wat je partner voor jou hoort te zijn. Ook niet over wat we in onszelf zien en wat we graag tot uiting zien komen in onze partner.

Ware liefde gaat over onze partner zien zoals hij/zij is, met alle gebreken en tekortkomingen, en dat we ondanks dit van hem/haar houden. Dat is een duurzame en langdurige relatie die bestand is tegen stormen en tegenslagen en die je wilt doorgeven aan je kinderen.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest

  Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest

  “Maar zo vaak hebben we eigenlijk geen ruzie.” Er zit een stel tegenover mij, een 2 voor 12 stel noem ik dat. Waarbij de ene partner aangeeft te willen stoppen met de relatie en de andere partner nog relatietherapie wilt proberen. “Aan onze communicatie kan het dan niet liggen, want we praten nog wel met elkaar, misschien vooral praktisch, maar dan hebben we geen ruzie.” En toch zijn ze in een relatie-dodend patroon terecht gekomen. In dit blog vertel ik je welke dat is, waarom dit zo funest is voor je relatie en hoe je uit dit patroon stapt.

  lees verder
  4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

  4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

  Hebben jullie een relatie of een verstrikking? Een relatie voelt in balans en ontspannen. Er is ruimte voor plezier en gezelligheid. Beide partners zijn in harmonie met elkaar. Beide partners zijn zichzelf, toch is er geen tekort aan intimiteit. Er is geen angst dat als je jezelf bent, doet waar jij van houd of tijd voor jezelf neemt dat je de ander daarmee wegjaagt. In een relatie hebt je je partner niet nodig om compleet te worden. Beide partners zijn zich bewust van zichzelf, hun gevoelens en gedachten. Ze staan open voor de liefde van elkaar. Ze hebben niet iets nodig van de ander. Verstrikkingen zien en voelen heel anders. Ze lijken aan de buitenkant wel op een relatie. Jullie besteden aandacht en tijd aan elkaar. Jullie kennen elkaars vrienden en familie en andere mensen zien jullie als een stel. Maar dit is geen liefdevolle en harmonieuze relatie. Deze relatie spat niet van de liefde en passie. In de volgende 4 punten kun je lezen hoe een verstrikking zich voordoet als een echte relatie.

  lees verder
  Hoe zorg je voor een langdurige relatie?

  Hoe zorg je voor een langdurige relatie?

  We beloven elkaar trouw, er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden tot de dag dat de dood ons scheidt. Toch lukt het stellen vaak niet om aan deze beloften te houden. Voor echte langdurige liefde is dit het enige wat je moet beloven.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tweet
  Share
  Share
  Pin