Home » Blog » Meer intimiteit » Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner
liefdestalen

Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner

door | 8 mrt, 2022 | Meer intimiteit

Laten jullie elkaar nog wel eens zien dat je van elkaar houd? Of zorgt het nu vooral voor frustratie en verdriet. Met vragen zoals: “Waarom wil mijn partner zijn gevoelens niet met mij delen?” of “Waarom neemt mijn partner nooit een bloemetje voor mij mee?” of “Waarom houd mijn partner zich niet aan de afspraken?” Het ligt niet aan jou of aan je partner, maar aan jullie liefdestalen.

Hoe zou het in de liefde zijn tussen jullie als jij en je partner precies zouden weten hoe je elkaar liefde toont. In dit blog vertel ik je hoe je de liefdestalen van jezelf en je partner kunt herkennen en spreken, zodat je de verbinding en intimiteit kunt laten opbloeien in jullie relatie.

Waarom wil je elkaars liefdestaal spreken

Bedenk je dit eens: Als jouw partner Chinees spreekt en jij Frans. Hoe groot is de kans dat jullie elkaar niet begrijpen? Juist heel groot. Je communiceert dan vooral met handen en voeten om elkaar toch duidelijk te maken wat je wel wilt en wat je niet wilt. Je leert met vallen en opstaan, maar het blijft onzeker of je de ander nou wel goed begrepen hebt.

Wist je dat er ook 5 verschillende liefdestalen zijn? Dat we vaak 1 primaire liefdestaal hebben waarin we liefde tonen aan onze partner en ook graag in die taal liefde ontvangen? Als je dat niet van elkaar weet en allebei een andere taal spreekt zul je elkaar nooit echt begrijpen en voel je je niet echt geliefd en gewaardeerd.

Want als je je partner moet vragen om die bos rozen, voelt het niet hetzelfde. Als jij net je hart hebt gelucht, maar je partner wil dat niet doen bij jou, voelt het alsof je partner je niet vertrouwd.

Als je het eten op tafel zet, waar je erg je best op hebt gedaan en het wordt in een paar seconden naar binnen gewerkt, vraag je je af waar je al die moeite voor heb gedaan. Of als je graag intiem wilt zijn met je partner, maar er zijn nog zoveel klusjes die je partner eerst nog moet doen, voelt het toch als een afwijzing.

In het voorbeeld hierboven is de oplossing simpel. Jij doet een cursus Chinees en je partner een cursus Frans. En je kunt elkaar ineens wel verstaan. Maar zo simpel werkt dus het ook in de liefde. Als je weet welke taal jij spreekt en welke taal je partner spreekt. Zo voel je je pas echt geliefd en gewaardeerd.

De 5 liefdestalen

Positieve woorden en complimenten

Als je deze liefdestaal spreekt wil je graag horen wat de ander voor je voelt. Je vindt het fijn als de liefde wordt bevestigd door complimenten of positieve woorden. Negatieve woorden kwetsen je dan ook erg en vergeet je niet snel.

 

Lichamelijke aanraking

Jij voelt je veilig en geliefd door aanraking van je partner. Het is belangrijk voor jou als je vaak bij je partner bent. Zoenen, een hand op de been, seks of een stevige knuffel daar geniet je echt van. Als je in een vervelende situatie zit maakt het je niet uit wat je partner zegt, maar welk gevoel je krijgt door aanraking.

 

Tijd en aandacht

Als dit jouw liefdestaal is wil je onverdeelde aandacht. Samen leuke dingen doen of diepe gesprekken hebben samen. Samen zijn waarbij alle aandacht van je partner op jou is gericht. Het liefste nog zonder tv of telefoon. Als je het idee hebt dat je partner niet naar je luistert of is afgeleid ervaar je dit als kwetsend.

 

Cadeaus

Je partner kan niet jouw verjaardag vergeten. Ook een cadeau wat niet bij je past, valt niet goed bij jou. Daarbij draait het niet om het hebben, of de materiële kant van cadeaus. Het gaat om de moeite die iemand heeft gedaan om een cadeau te kopen. Het laat zien dat iemand jou echt kent en moeite voor je wilt doen. Dit zie jij als een teken van liefde.

 

Dienstbaarheid

Jij voelt je pas echt geliefd als iemand de last van je schouder lichter maakt. Door die vervelende klus te doen, waar je tegenop zat. Of even naar de supermarkt gaat, omdat jij zo moe bent. Voor jou zijn daden belangrijker dan woorden. Je wordt daarom pas echt boos als iemand zich niet aan de afspraken houd.

liefdestalen begrijpen

Heb je jouw liefdestaal ontdekt? Val dan niet in deze valkuil

Heb jij in de bovenstaande talen jouw primaire liefdestaal ontdekt? Laat jouw liefdestaal vooral zien aan je partner, maar laat los dat jij ook op die manier liefde zou moeten ontvangen. Wanneer je de liefdestaal van je partner herkent, kun je de liefde die je partner laat zien waarderen. Wil je nog een stap verder gaan in intimiteit? Laat dan ook eens jouw liefde zien in de taal van je partner.

Er valt nog zoveel te leren over liefde en intimiteit

Ik weet dat veel stellen met kinderen het moeilijk vinden om de liefde goed te houden. Ze ervaren minder tijd voor elkaar, minder vrijheid en veel meer verantwoordelijkheid. Hierdoor verliezen ze elkaar uit het oog en komen terecht in een negatieve spiraal. Soms zelfs met vreemdgaan en verliefdheid op een ander tot gevolg.

Ik ben een relatietherapeut, gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Na vreemdgaan is de intimiteit meestal helemaal verdwenen. Maar het kan ook zijn dat er nu juist meer intimteit is. Bijvoorbeeld om het gevoel van veiligheid in de relatie terug te brengen of om het goed te maken. Allemaal dingen die het herstel na vreemdgaan in de weg staan.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen, hierdoor wordt praten met je partner al een stuk makkelijker. Een belangrijke eerste stap om te herstellen na vreemdgaan. 

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Hierdoor kan het vertrouwen en de intimiteit weer terugkomen in jullie relatie.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Ken jij de 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks | Seksuele blokkade van een vrouw opheffen

  Ken jij de 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks | Seksuele blokkade van een vrouw opheffen

  Seks na het krijgen van kinderen lijkt er maar niet van te komen. Dan ligt er weer een snotterend en huilend kind in je bed of je bent veel te moe. En als het dan wel kan is er geen zin. Je ziet van die gelukkige stellen voorbij komen die nergens last van lijken te hebben. Doen die stellen het veel beter? Of doen jullie het gewoon fout? Horen jullie eigenlijk wel bij elkaar of kun je niet verwachten dat het huwelijk levenslang gelukkig is… In dit blog vertel ik je 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks na het krijgen van kinderen en wat gelukkige stellen anders doen.

  lees verder
  3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

  3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

  Naast genot en plezier is seks ook een bron van geheimen, ongemak en verdriet. Met intimiteit kun je je relatie versterken en verdiepen, maar als de communicatie moeilijk verloopt wordt het een bron van frustratie en gekwetste gevoelens. Stellen kunnen erg worstelen in hun relatie met intimiteit. Als mensen praten over intimiteit is dit vaak onnauwkeurig, indirect en onvolledig. Op de vraag wat vind je dan precies fijn, komt meestal geen duidelijk antwoord. De meest voorkomende seksuele problemen die het herstel van intimiteit in je relatie in de weg staan zijn het verschil in verlangen tussen partners of de afwezigheid of vermindering van seksuele behoeftes en zin.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tweet
  Share
  Share
  Pin