Home » Blog » Meer intimiteit » Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner
liefdestalen

Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner

door | 8 mrt, 2022 | Meer intimiteit

Laten jullie elkaar nog wel eens zien dat je van elkaar houd? Of zorgt het nu vooral voor frustratie en verdriet. Met vragen zoals: “Waarom wil mijn partner zijn gevoelens niet met mij delen?” of “Waarom neemt mijn partner nooit een bloemetje voor mij mee?” of “Waarom houd mijn partner zich niet aan de afspraken?” Het ligt niet aan jou of aan je partner, maar aan jullie liefdestalen.

Hoe zou het in de liefde zijn tussen jullie als jij en je partner precies zouden weten hoe je elkaar liefde toont. In dit blog vertel ik je hoe je de liefdestalen van jezelf en je partner kunt herkennen en spreken, zodat je de verbinding en intimiteit kunt laten opbloeien in jullie relatie.

Waarom wil je elkaars liefdestaal spreken

Bedenk je dit eens: Als jouw partner Chinees spreekt en jij Frans. Hoe groot is de kans dat jullie elkaar niet begrijpen? Juist heel groot. Je communiceert dan vooral met handen en voeten om elkaar toch duidelijk te maken wat je wel wilt en wat je niet wilt. Je leert met vallen en opstaan, maar het blijft onzeker of je de ander nou wel goed begrepen hebt.

Wist je dat er ook 5 verschillende liefdestalen zijn? Dat we vaak 1 primaire liefdestaal hebben waarin we liefde tonen aan onze partner en ook graag in die taal liefde ontvangen? Als je dat niet van elkaar weet en allebei een andere taal spreekt zul je elkaar nooit echt begrijpen en voel je je niet echt geliefd en gewaardeerd.

Want als je je partner moet vragen om die bos rozen, voelt het niet hetzelfde. Als jij net je hart hebt gelucht, maar je partner wil dat niet doen bij jou, voelt het alsof je partner je niet vertrouwd.

Als je het eten op tafel zet, waar je erg je best op hebt gedaan en het wordt in een paar seconden naar binnen gewerkt, vraag je je af waar je al die moeite voor heb gedaan. Of als je graag intiem wilt zijn met je partner, maar er zijn nog zoveel klusjes die je partner eerst nog moet doen, voelt het toch als een afwijzing.

In het voorbeeld hierboven is de oplossing simpel. Jij doet een cursus Chinees en je partner een cursus Frans. En je kunt elkaar ineens wel verstaan. Maar zo simpel werkt dus het ook in de liefde. Als je weet welke taal jij spreekt en welke taal je partner spreekt. Zo voel je je pas echt geliefd en gewaardeerd.

De 5 liefdestalen

Positieve woorden en complimenten

Als je deze liefdestaal spreekt wil je graag horen wat de ander voor je voelt. Je vindt het fijn als de liefde wordt bevestigd door complimenten of positieve woorden. Negatieve woorden kwetsen je dan ook erg en vergeet je niet snel.

 

Lichamelijke aanraking

Jij voelt je veilig en geliefd door aanraking van je partner. Het is belangrijk voor jou als je vaak bij je partner bent. Zoenen, een hand op de been, seks of een stevige knuffel daar geniet je echt van. Als je in een vervelende situatie zit maakt het je niet uit wat je partner zegt, maar welk gevoel je krijgt door aanraking.

 

Tijd en aandacht

Als dit jouw liefdestaal is wil je onverdeelde aandacht. Samen leuke dingen doen of diepe gesprekken hebben samen. Samen zijn waarbij alle aandacht van je partner op jou is gericht. Het liefste nog zonder tv of telefoon. Als je het idee hebt dat je partner niet naar je luistert of is afgeleid ervaar je dit als kwetsend.

 

Cadeaus

Je partner kan niet jouw verjaardag vergeten. Ook een cadeau wat niet bij je past, valt niet goed bij jou. Daarbij draait het niet om het hebben, of de materiële kant van cadeaus. Het gaat om de moeite die iemand heeft gedaan om een cadeau te kopen. Het laat zien dat iemand jou echt kent en moeite voor je wilt doen. Dit zie jij als een teken van liefde.

 

Dienstbaarheid

Jij voelt je pas echt geliefd als iemand de last van je schouder lichter maakt. Door die vervelende klus te doen, waar je tegenop zat. Of even naar de supermarkt gaat, omdat jij zo moe bent. Voor jou zijn daden belangrijker dan woorden. Je wordt daarom pas echt boos als iemand zich niet aan de afspraken houd.

liefdestalen begrijpen

Heb je jouw liefdestaal ontdekt? Val dan niet in deze valkuil

Heb jij in de bovenstaande talen jouw primaire liefdestaal ontdekt? Laat jouw liefdestaal vooral zien aan je partner, maar laat los dat jij ook op die manier liefde zou moeten ontvangen. Wanneer je de liefdestaal van je partner herkent, kun je de liefde die je partner laat zien waarderen. Wil je nog een stap verder gaan in intimiteit? Laat dan ook eens jouw liefde zien in de taal van je partner.

Er valt nog zoveel te leren over liefde en intimiteit

Ik weet dat veel stellen met kinderen het moeilijk vinden om de liefde goed te houden. Ze ervaren minder tijd voor elkaar, minder vrijheid en veel meer verantwoordelijkheid. Hierdoor verliezen ze elkaar uit het oog en komen terecht in een negatieve spiraal. Soms zelfs met vreemdgaan en verliefdheid op een ander tot gevolg.

Ik ben een relatietherapeut, gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Na vreemdgaan is de intimiteit meestal helemaal verdwenen. Maar het kan ook zijn dat er nu juist meer intimteit is. Bijvoorbeeld om het gevoel van veiligheid in de relatie terug te brengen of om het goed te maken. Allemaal dingen die het herstel na vreemdgaan in de weg staan.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen, hierdoor wordt praten met je partner al een stuk makkelijker. Een belangrijke eerste stap om te herstellen na vreemdgaan. 

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Hierdoor kan het vertrouwen en de intimiteit weer terugkomen in jullie relatie.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Met liefdevolle groet,

Susanne Umans – van Grafhorst | Relatietherapeut gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan

P.S. ben je al klaar voor meer hulp? Dan zijn hier nog 2 manieren hoe ik je verder kan helpen

 

  1. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hoe gaan we verder na vreemdgaan” | In dit gesprek van 30 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  2. Schakel mij in als relatietherapeut | Ik help jullie in 1-op-2-sessies bij de gesprekken die nodig zijn om te herstellen na vreemdgaan, zodat jullie op een gezonde en waardige manier door deze heftige periode komen. En een goede keuze kunt maken hoe jullie verdergaan. Of dat nou samen is of alleen. Kijk hier voor meer informatie over relatietherapie

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Goede seksuele relatie | Wat is eigenlijk normaal?

Goede seksuele relatie | Wat is eigenlijk normaal?

Seks… Er is geen ander onderwerp waar iedereen het zoveel over heeft. En waar tegelijkertijd veel te weinig over wordt gepraat. Seksuele problemen zijn nog steeds een taboe. Mensen vinden het moeilijk om hierover te praten. Seksuele problemen zitten vaak vol met meningen, verwachtingen en overtuigingen.

lees verder
3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

Naast genot en plezier is seks ook een bron van geheimen, ongemak en verdriet. Met intimiteit kun je je relatie versterken en verdiepen, maar als de communicatie moeilijk verloopt wordt het een bron van frustratie en gekwetste gevoelens. Stellen kunnen erg worstelen in hun relatie met intimiteit. Als mensen praten over intimiteit is dit vaak onnauwkeurig, indirect en onvolledig. Op de vraag wat vind je dan precies fijn, komt meestal geen duidelijk antwoord. De meest voorkomende seksuele problemen die het herstel van intimiteit in je relatie in de weg staan zijn het verschil in verlangen tussen partners of de afwezigheid of vermindering van seksuele behoeftes en zin.

lees verder
Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Hoe belangrijk is seks in een relatie?

In de verliefdheidsfase kun je je handen niet van elkaar af houden. Intimiteit en seks gaat vanzelf. Later in de relatie als de verliefdheid plaats heeft gemaakt voor liefde hebben we veel minder seks met elkaar. Zeker als er kinderen bijkomen is het lastig om een goed seksleven te houden. Door drukte met kinderen, werk, sporten, hobby’s en vrienden is het lastig om nog energie over te houden voor een goed seksleven. Maar hoe erg is dat eigenlijk? En hoe belangrijk is het om seks te hebben in je relatie.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin