Home » Blog » Meer intimiteit » Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner
liefdestalen

Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner

door | 8 mrt, 2022 | Meer intimiteit

Laten jullie elkaar nog wel eens zien dat je van elkaar houd? Of zorgt het nu vooral voor frustratie en verdriet. Met vragen zoals: “Waarom wil mijn partner zijn gevoelens niet met mij delen?” of “Waarom neemt mijn partner nooit een bloemetje voor mij mee?” of “Waarom houd mijn partner zich niet aan de afspraken?” Het ligt niet aan jou of aan je partner, maar aan jullie liefdestalen.

Hoe zou het in de liefde zijn tussen jullie als jij en je partner precies zouden weten hoe je elkaar liefde toont. In dit blog vertel ik je hoe je de liefdestalen van jezelf en je partner kunt herkennen en spreken, zodat je de verbinding en intimiteit kunt laten opbloeien in jullie relatie.

Waarom wil je elkaars liefdestaal spreken

Bedenk je dit eens: Als jouw partner Chinees spreekt en jij Frans. Hoe groot is de kans dat jullie elkaar niet begrijpen? Juist heel groot. Je communiceert dan vooral met handen en voeten om elkaar toch duidelijk te maken wat je wel wilt en wat je niet wilt. Je leert met vallen en opstaan, maar het blijft onzeker of je de ander nou wel goed begrepen hebt.

Wist je dat er ook 5 verschillende liefdestalen zijn? Dat we vaak 1 primaire liefdestaal hebben waarin we liefde tonen aan onze partner en ook graag in die taal liefde ontvangen? Als je dat niet van elkaar weet en allebei een andere taal spreekt zul je elkaar nooit echt begrijpen en voel je je niet echt geliefd en gewaardeerd.

Want als je je partner moet vragen om die bos rozen, voelt het niet hetzelfde. Als jij net je hart hebt gelucht, maar je partner wil dat niet doen bij jou, voelt het alsof je partner je niet vertrouwd.

Als je het eten op tafel zet, waar je erg je best op hebt gedaan en het wordt in een paar seconden naar binnen gewerkt, vraag je je af waar je al die moeite voor heb gedaan. Of als je graag intiem wilt zijn met je partner, maar er zijn nog zoveel klusjes die je partner eerst nog moet doen, voelt het toch als een afwijzing.

In het voorbeeld hierboven is de oplossing simpel. Jij doet een cursus Chinees en je partner een cursus Frans. En je kunt elkaar ineens wel verstaan. Maar zo simpel werkt dus het ook in de liefde. Als je weet welke taal jij spreekt en welke taal je partner spreekt. Zo voel je je pas echt geliefd en gewaardeerd.

De 5 liefdestalen

Positieve woorden en complimenten

Als je deze liefdestaal spreekt wil je graag horen wat de ander voor je voelt. Je vindt het fijn als de liefde wordt bevestigd door complimenten of positieve woorden. Negatieve woorden kwetsen je dan ook erg en vergeet je niet snel.

 

Lichamelijke aanraking

Jij voelt je veilig en geliefd door aanraking van je partner. Het is belangrijk voor jou als je vaak bij je partner bent. Zoenen, een hand op de been, seks of een stevige knuffel daar geniet je echt van. Als je in een vervelende situatie zit maakt het je niet uit wat je partner zegt, maar welk gevoel je krijgt door aanraking.

 

Tijd en aandacht

Als dit jouw liefdestaal is wil je onverdeelde aandacht. Samen leuke dingen doen of diepe gesprekken hebben samen. Samen zijn waarbij alle aandacht van je partner op jou is gericht. Het liefste nog zonder tv of telefoon. Als je het idee hebt dat je partner niet naar je luistert of is afgeleid ervaar je dit als kwetsend.

 

Cadeaus

Je partner kan niet jouw verjaardag vergeten. Ook een cadeau wat niet bij je past, valt niet goed bij jou. Daarbij draait het niet om het hebben, of de materiële kant van cadeaus. Het gaat om de moeite die iemand heeft gedaan om een cadeau te kopen. Het laat zien dat iemand jou echt kent en moeite voor je wilt doen. Dit zie jij als een teken van liefde.

 

Dienstbaarheid

Jij voelt je pas echt geliefd als iemand de last van je schouder lichter maakt. Door die vervelende klus te doen, waar je tegenop zat. Of even naar de supermarkt gaat, omdat jij zo moe bent. Voor jou zijn daden belangrijker dan woorden. Je wordt daarom pas echt boos als iemand zich niet aan de afspraken houd.

liefdestalen begrijpen

Heb je jouw liefdestaal ontdekt? Val dan niet in deze valkuil

Heb jij in de bovenstaande talen jouw primaire liefdestaal ontdekt? Laat jouw liefdestaal vooral zien aan je partner, maar laat los dat jij ook op die manier liefde zou moeten ontvangen. Wanneer je de liefdestaal van je partner herkent, kun je de liefde die je partner laat zien waarderen. Wil je nog een stap verder gaan in intimiteit? Laat dan ook eens jouw liefde zien in de taal van je partner.

Wil je nog meer van dit soort inzichten in je relatie?

Naast de verschillende liefdestalen is er nog zoveel meer te leren over de liefde. Ik weet dat veel stellen met kinderen het moeilijk vinden om de liefde goed te houden. Ze ervaren minder tijd voor elkaar, minder vrijheid en veel meer verantwoordelijkheid. Hierdoor verliezen ze elkaar uit het oog en komen terecht in een negatieve spiraal. Ik wil je graag laten zien dat een liefdevolle relatie en gelukkig gezin niet zo zwaar en moeilijk hoeft te zijn. Dat een paar simpele stappen al veel verschil kan maken in je relatie.

Daarvoor heb ik een gratis 3-delige workshop gemaakt die je helpt van gedoe naar plezier in je relatie. Je ontvangt de workshop gewoon in je mailbox, zodat je het kunt bekijken wanneer het jou uitkomt. Doe je mee?

[Gratis] 3-delige relatiesucces workshop

De methode die stellen met kinderen helpt van gedoe naar plezier in hun relatie

Susanne | Relatiecoach voor stellen met kinderen

Het is mijn missie om stellen met kinderen te begeleiden bij het creëren van een liefdevolle relatie en gezin, ondanks alle moeilijkheden met werk, huishouden en opvoeding, zodat ze weer kunnen genieten van elkaar.

Gerelateerde artikelen

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

lees verder
Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Hoe belangrijk is seks in een relatie?

In de verliefdheidsfase kun je je handen niet van elkaar af houden. Intimiteit en seks gaat vanzelf. Later in de relatie als de verliefdheid plaats heeft gemaakt voor liefde hebben we veel minder seks met elkaar. Zeker als er kinderen bijkomen is het lastig om een goed seksleven te houden. Door drukte met kinderen, werk, sporten, hobby’s en vrienden is het lastig om nog energie over te houden voor een goed seksleven. Maar hoe erg is dat eigenlijk? En hoe belangrijk is het om seks te hebben in je relatie.

lees verder
5 tips om vreemdgaan te voorkomen

5 tips om vreemdgaan te voorkomen

Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

relatievragen ebook aanmelden

Gratis download: Relatievragen die niet zwaar en moeilijk zijn, maar zorgen voor verbinding en plezier in je relatie. Zodat je elkaar weer 'ziet' zoals in het begin van jullie relatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin