Home » Blog » Meer intimiteit » Hoe belangrijk is seks in een relatie?
belangrijk seks relatie

Hoe belangrijk is seks in een relatie?

door | 25 mrt, 2020 | Meer intimiteit

In de verliefdheidsfase kun je je handen niet van elkaar af houden. Intimiteit en seks gaat vanzelf. Later in de relatie als de verliefdheid plaats heeft gemaakt voor liefde hebben we veel minder seks met elkaar.

Zeker als er kinderen bijkomen is het lastig om een goed seksleven te houden. Door drukte met kinderen, werk, sporten, hobby’s en vrienden is het lastig om nog energie over te houden voor een goed seksleven.

Maar hoe erg is dat eigenlijk? En hoe belangrijk is het om seks te hebben in je relatie.

Waarom hebben we seks?

Er zijn veel verschillende motieven om seks te willen, bijvoorbeeld: contact, bevestiging, het gevoel te leven, erbij te willen horen, gezelligheid, intimiteit, om een ruzie goed te maken, liefde, troost, samen iets moois beleven.

De redenen om seks te hebben is voor iedereen anders en hoeft ook niet hetzelfde te zijn tussen partners. Het wordt lastig als we verwachten van elkaar dezelfde bedoeling te hebben bij het vrijen. Er kunnen problemen ontstaan doordat je de motieven van de partner of jezelf gaat afkeuren.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Hoe belangrijk is seks voor een goede relatie?

Uit onderzoek blijkt dat goede seks fijn is, maar niet het allerbelangrijkst voor een gelukkige relatie. Seksuologen Barry en Emily McCarthy van de American University in Washington hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Gelukkige stellen schrijven hun geluk voor ongeveer 20% toe aan een goed seksleven. Dit is wel interessant omdat ongelukkige stellen hun problemen voor 60-70% wijten aan een onbevredigend seksleven.

Ongelukkige stellen zien een onbevredigend seksleven dus als de grootste oorzaak van hun problemen, terwijl gelukkige stellen de seks beschouwen als een van de vele goede dingen in hun relatie.

Hoe creëer je meer tevredenheid in je seksleven?

Eigenlijk wordt een goede relatie dus niet bepaald door het seksleven. Als er altijd wel een goed seksleven is geweest, maar nu niet meer is dat een reden om na te gaan hoe dit komt.

Hebben jullie een hele drukke periode? Of is het meer aan de hand. Een vermindering of afwezigheid van seks kan ook een teken zijn dat de verbondenheid in de relatie achteruit gaat. Het seksleven is vaak het eerst wat lijdt onder een relatie die verpietert.

Een periode minder seks of zelfs seksloos is dus geen probleem, zolang de verbondenheid en intimiteit in de relatie dus niet verloren gaat.

De grootste denkfout van stellen is dat seks spontaan moet en dat er een soort magisch moment moet ontstaan. Wanneer je langer bij elkaar bent is dit gewoon niet realistisch en zorgt voor veel teleurstellingen en onnodige kwetingen.

Herstel de intimiteit en zet intimiteit en seks op de agenda. Maar er tijd voor en maak die momenten speciaal. Wees creatief, probeer nieuwe dingen uit en leg je partner eens in de watten.

Denk ook eens na wat je allemaal onder het kopje seks verstaat. Is dit “de daad” op zich of kun je een intieme aanraking, een arm om je heen of handen vasthouden tijdens een wandeling ook als seks zien?

belangrijk seks relatie gelukkig

Wil jij een goede seksuele relatie?

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van de problemen in je relatie? Vraag dan een gratis relatie-adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunt oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner

Liefdestalen | 5 Manieren om liefde te tonen aan je partner

Laten jullie elkaar nog wel eens zien dat je van elkaar houd? Of zorgt het nu vooral voor frustratie en verdriet. Met vragen zoals: “Waarom wil mijn partner zijn gevoelens niet met mij delen?” of “Waarom neemt mijn partner nooit een bloemetje voor mij mee?” of “Waarom houd mijn partner zich niet aan de afspraken?” Het ligt niet aan jou of aan je partner, maar aan jullie liefdestalen.

Hoe zou het in de liefde zijn tussen jullie als jij en je partner precies zouden weten hoe je elkaar liefde toont. In dit blog vertel ik je hoe je de liefdestalen van jezelf en je partner kunt herkennen en spreken, zodat je de verbinding en intimiteit kunt laten opbloeien in jullie relatie.

lees verder
3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

3 tips om de intimiteit te herstellen in je relatie

Naast genot en plezier is seks ook een bron van geheimen, ongemak en verdriet. Met intimiteit kun je je relatie versterken en verdiepen, maar als de communicatie moeilijk verloopt wordt het een bron van frustratie en gekwetste gevoelens. Stellen kunnen erg worstelen in hun relatie met intimiteit. Als mensen praten over intimiteit is dit vaak onnauwkeurig, indirect en onvolledig. Op de vraag wat vind je dan precies fijn, komt meestal geen duidelijk antwoord. De meest voorkomende seksuele problemen die het herstel van intimiteit in je relatie in de weg staan zijn het verschil in verlangen tussen partners of de afwezigheid of vermindering van seksuele behoeftes en zin.

lees verder
Ken jij de 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks | Seksuele blokkade van een vrouw opheffen

Ken jij de 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks | Seksuele blokkade van een vrouw opheffen

Seks na het krijgen van kinderen lijkt er maar niet van te komen. Dan ligt er weer een snotterend en huilend kind in je bed of je bent veel te moe. En als het dan wel kan is er geen zin. Je ziet van die gelukkige stellen voorbij komen die nergens last van lijken te hebben. Doen die stellen het veel beter? Of doen jullie het gewoon fout? Horen jullie eigenlijk wel bij elkaar of kun je niet verwachten dat het huwelijk levenslang gelukkig is… In dit blog vertel ik je 3 redenen waarom vrouwen geen zin hebben in seks na het krijgen van kinderen en wat gelukkige stellen anders doen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin