Is het jou wel eens opgevallen dat jullie ruzies steeds op dezelfde manier gaan? “Ja hoor, daar gaan we weer” zul je vast wel eens gedacht hebben. Het is frustrerend om steeds in deze ruzies te belanden zonder dat er een oplossing voor komt. Ik wil geen ruzie meer! We denken vaak dat de relatie niet meer goed is, maar het heeft niks te maken met de kwaliteit van jullie relatie. Wel heeft het te maken met kennis, vaardigheden of onze onderliggende pijn. Goed communiceren met je partner kun je dus echt leren. In deze blog vertel ik je hoe je op de juiste manier omgaat met ruzie als je deze kennis goed kunt toepassen.
Wat kun je in dit blog lezen?
- Mis jij deze belangrijke kennis waardoor jullie steeds in terugkerende ruzies belanden?
- 3 manieren hoe je reageert in een ruzie – ben jij een beer, een muis of een hert?
- Een beer, muis of hert – Hoe beïnvloed dat je relatie?
- Een nog ontbrekende manier om goed om te gaan met een ruzie
- Ontdek hoe je weer contact maakt met je partner zonder ruzie en bouwt aan een liefdevolle relatie en gelukkig gezin
Mis jij deze belangrijke kennis waardoor jullie steeds in terugkerende ruzies belanden?
Maar zoals ik hierboven al even benoemde is het wel heel frustrerend als er geen oplossing komt en je steeds in dezelfde ruzies beland. Want als dit te lang aanhoud gaat het op ten duur wel ten koste van de kwaliteit van je relatie. Want zeg nou zelf als je vandaag ruzie hebt gehad en er maar niet uitkomt heb je ook geen zin om vanavond lekker te knuffelen op de bank.
De boosheid zal vanzelf wel wegtrekken, maar er ontstaat een steeds groter gat tussen jullie. En de volgende keer dat dit onderwerp op tafel komt laait die boosheid weer in alle hevigheid op. Het helpt niet en het lost niks op. Het kan mij voorstellen dat je zegt: “Ik wil geen ruzie meer”. Ruzies in je relatie zijn niet erg, maar hoe je hiermee omgaat zeker wel.
3 manieren hoe je reageert in een ruzie – ben jij een beer, een muis of een hert?
Moet je je eens voorstellen:
Je loopt op de savanne. In een blauwe korte broek met een licht geel T-shirt. Je verrekijker hangt om je nek, want je bent hier om de dieren op de savanne goed te kunnen bestuderen. Je hoopt vandaag nog een giraf te zien of een bizon. Omdat je deze in de afgelopen dagen nog gemist hebt.
Vandaag heb je al een flink stuk afgelegd, maar tot nu toe heb je nog geen geluk. Je merkt dat je best wel dorst hebt, gelukkig heb je een veldfles water aan je heup hangen. Maar daar zie je het ineens…
Nee… een leeuw! Zomaar uit het niks! In een fractie van een seconde heb je gereageerd. Net op tijd, anders had je het vast niet overleeft. Als je er later aan terug denkt weet je niet meer precies wat je deed, maar je reageerde instinctief.
Deze reactie wordt automatisch geregeld door het oudste gedeelte van onze hersenen. Dit deel van je hersenen heeft als doel om je in leven te houden. Je reptielenbrein. Het reageert op angst en gevaar, met een instinctieve reactie.
Daar heb je op dat moment ook even geen controle over. Je hebt al gereageerd voordat je het doorhebt. En dat is maar goed ook. Want als je oog in oog staat met een leeuw wil je niet eerst hoeven nadenken of je die sprong wel gaat halen. Of moeten bedenken welke tak het dikst is om aan te hangen. Dat duurt veel te lang en dan ben je al weer opgegeten.
Het enige nadeel is dat het reptielenbrein geen onderscheid kan maken tussen reëel gevaar en niet reel gevaar. Vervelend wordt het als dit reptielenbrein ook gaat bepalen hoe je reageert naar je partner. En hoewel je zelf wel weet dat de reactie van je partner geen reëel gevaar is, zoals een leeuw, geeft je reptielenbrein wel dezelfde reactie.
En dit is precies wat er gebeurt als we in een ruzie zitten. Je reptielenbrein neemt het over. En je menselijke brein (het deel waarmee je rationeel kunt denken) gaat uit.
Dus als je angst voelt of gevaar ziet in een reactie van je partner of in een opmerking, gaat je reptielenbrein het overnemen en kun je nog maar op 3 manieren reageren. Herken jij jezelf in een van deze voorbeelden?
Je reageert als een beer
Heb je wel eens gezien hoe een beer reageert als hij gevaar ziet? Hij maakt zich groot en bedreigend. Zijn manier om met gevaar om te gaan is ‘aanval is de beste verdediging’. Als je een beer bent schiet jij in een ruzie in een vechtmodus.
Je gaat bewijzen met allerlei argumenten waarom je partner nog slechter is dan jij. Of je gaat schreeuwen. Maar een beer heeft ook veel positieve punten. Want als je een beer bent zul je ook als eerste aangeven dat er iets niet lekker zit in de relatie. Of dat je relatie wel wat meer werk nodig heeft.
Je reageert als een muis
Een muis gaat gevaar uit de weg en schiet snel in zijn holletje. Het is de intentie van een muis om zichzelf in veiligheid te brengen door het gevaar te ontwijken. Als jij in een ruzie reageert als een muis dan wil jij ook graag het gevaar ontvluchten. Je gaat proberen de ruzie te sussen. Dit komt vaak op je partner over alsof je het onderwerp niet serieus neemt of het wilt wegschuiven.
Je reageert als een hert
Iedereen kent denk ik wel het beeld van een hert dat in de koplampen van een auto kijkt. Een hert reageert op gevaar door te bevriezen. Hij doet helemaal niks meer. Als jij een hert bent en je beland in een ruzie met je partner merkt je dat je niks meer weet te zeggen. Je wilt het liefste weglopen en de storm afwachten. Even op adem komen en dan op een rustig moment met een reactie komen.
Om maar duidelijk te zijn. Hier zit geen goed of fout in. Het gaat er niet om welke reactie je zou willen geven of wat een goede reactie zou zijn. Dit wordt bepaalt door je reptielenbrein en dat is niet iets wat je onder controle hebt. Wel is het handig om te weten welk dier je bent, zodat je meer inzicht krijgt op de terugkerende ruzies met je partner. Want als je begrijpt hoe het werkt kun je er ook wat mee doen. En dan heb je wel weer de controle terug over de ruzie en laat je het niet allemaal bepalen door een instinctieve reactie.
Een beer, muis of hert – Hoe beïnvloed dat je relatie?
Nu je weet welk dier jij bent en wat jou reactie is naar je partner, kunnen we nog een stapje verder. Ik wil je graag laten zien hoe de dynamiek tussen jou en je partner werkt. Want dat is waar het echt interessant wordt.
Jullie zijn allebei een beer
Zijn jullie allebei een beer. Dan hebben jullie heftige ruzies. Jullie staan allebei in vechtmodus en stoppen niet tot er eentje opgeeft. Vaak gaan stellen hier hulp bij zoeken omdat ze merken dat de kinderen er last van krijgen. De ruzies zijn heftig en maken indruk op jullie kinderen. Niet het fijnste voorbeeld natuurlijk.
Een beer en een muis/hert
Als de één een beer is en de ander een muis of hert krijgen we een duw en trek dynamiek. Jullie triggeren elkaars reactie. Wanneer de ene partner boos wordt en de ander wilt vluchten of niks meer zegt, wordt de beer alleen maar bozer. De muis of hert zou dan alleen nog maar verder vluchten of vastlopen. Stellen gaan hier hulp bij halen omdat ze elkaar niet begrijpen en er samen niet meer uitkomen.
Jullie zijn allebei een muis of een hert
Het gevaar van deze combinatie is dat er nooit gesproken wordt over de moeilijke en lastige onderwerpen. Jullie gaan immers allebei het gevaar uit de weg. Stellen zoeken hier hulp bij als ze elkaar niet meer kunnen vinden.
Dit zijn bijvoorbeeld stellen die jarenlang harmonieus samenleven en waar je heel onverwacht een bericht krijgt dat ze gaan scheiden. Je snapt er niks van, ze zijn altijd lief tegen elkaar en hebben nooit ruzie. Maar omdat ze niet de gesprekken aangaan, zijn ze ook langzaam uit elkaar gegroeid en is de liefde gedoofd.
Dit kan overigens ook een vergevorderde fase zijn van een beer en muis/hert. Wanneer de beer het heeft opgegeven en niet meer in de vechtmodus gaat, omdat het niks oplevert. Het is goed om even na te gaan of jou wens “ik wil geen ruzie meer” hierdoor komt. Want dan zal ik je aanraden om echt actie te gaan ondernemen, voordat het te laat is.
Een nog ontbrekende manier om goed om te gaan met een ruzie
Ga eens na hoe jullie ruzies gaan. Neem een recente ruzie in gedachten en kijk op elke manier deze verliep. Wie gaat er in vechtmodus, wie vlucht en wie verstijft. Kijk dan ook naar andere ruzies om te zien of die hetzelfde patroon hebben.
De patronen herkennen is al het halve werk. Want als je dit weet kun je ze ook doorbreken. Je leert herkennen wanneer jij in deze instinctieve reactie zit en kiezen dat je het anders wilt doen. Zeg vervolgens tegen elkaar als er een ruzie dreigt of dat de ruzie er als is: “Ik wil geen ruzie meer, volgens mij ben ik een beer/muis/hert. Zullen we even opnieuw beginnen”. Werkt veel fijner!
Dat heeft echt wel even oefening nodig. Maar je zult zien dat elke keer dat dit goed gaat. Het vertrouwen in de relatie toeneemt. En ook de liefde en passie!
Ontdek hoe je weer contact maakt met je partner zonder ruzie en bouwt aan een liefdevolle relatie en gelukkig gezin
Ik heb nog een cadeau voor jou! Omdat ik ervan overtuigt ben dat je goede communicatie kunt leren heb ik een hele berg relatievragen voor je verzameld. Want ik kan mij voorstellen dat als je nu vooral praat over de kinderen, het huishouden of jullie to-do-lijst dat je even niet goed weet waar jullie het dan wel over moeten hebben.
Met deze vragen zorg je voor een gezellig klets avondje, ook als je geen prater bent. Zodat je niet in een ruzie beland en het even over wat anders hebt dan verplichtingen en weer op een leuke en plezierige manier contact maakt. Lekker op de bank, tijdens een wandeling of samen op een terras. Vraag ze hieronder gratis aan. Veel plezier!
Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ik help je graag nog een stap verder
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
- Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
- Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
- Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
- Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
0 Reacties