Home » Blog » Communicatie verbeteren » Communicatieproblemen: Herken jij deze situatie?
communicatieproblemen herken jij deze situatie

Communicatieproblemen: Herken jij deze situatie?

door | 31 aug, 2020 | Communicatie verbeteren

Communicatie is het moeilijkste wat er is. Misverstanden en kwetsingen liggen hierbij op de loer. Communicatieproblemen gaan vaak over elkaar niet begrijpen, gelijk willen hebben of de schuld leggen bij de ander of de angst om elkaar kwijt te raken.

Het is erg moeilijk om te praten over wat er nu echt speelt, soms zijn mensen er zelf niet echt bewust van. Zoals in deze situatie. Herken jij dit?

Zo ontstaan communicatie problemen

Anne en Peter zijn samen op een feest. Peter is een echt feestbeest, maar Anne is dat niet zo. Vroeger ging Peter heel vaak uit en maakte altijd met iedereen een praatje. Sinds hij een relatie heeft met Anne gebeurt dit wat minder, omdat Anne zich niet altijd gemakkelijk voelt op feestjes.

Maar vanavond gaan ze wel. Het is een feest van het werk van Peter. Hij vind het belangrijk dat Anne mee gaat zodat zij ook de collega’s leert kennen.

Eenmaal op het feest heeft Peter het al snel naar zijn zin. Anne loopt er wat ongemakkelijk bij, maar doet haar best om gezellig mee te doen.

Maar als ze even wat te drinken gaat halen voor haar en Peter gebeurt het. Ze komt terug en ziet hem praten met een collega. Ze is wat jonger dan zij is, en heeft van die mooie lange blonde haren. Als ze erbij komt staan zijn ze in een diep gesprek beland en lijkt het dat ze niet eens meer opvalt.

Haar gedachten maken overuren. Ze vraagt zich af hoe lang het geleden is dat ze intiem waren. Ze realiseert zich dat ze al een tijdje niet meer hebben gezoend of elkaars hand hebben vastgehouden. Er is gewoon niet zoveel spanning meer.

Al dit gaat door haar hoofd, maar een scene schoppen op een feest, doet ze niet. Dus ze zegt er niks over en probeert zo leuk mogelijk mee te doen, om zijn aandacht te trekken.

Na het feest in de auto zit dit gevoel haar nog steeds dwars. Is zij mooier, interessanter, knapper? Ben ik nog wel interessant genoeg voor hem? Werkt hij met haar elke dag?

Ze kijkt naast zich in de auto en zegt zo nonchalant mogelijk: “Nou jij stond wel heel gezellig te praten met die collega van je.”

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Zo voorkom je een ruzie

De kans is groot dat je partner reageert met terugtrekken of vertellen dat je je niet zo moet aanstellen en overdrijven en dat hij gewoon een beetje plezier heeft gehad.

Het punt is dat je natuurlijk gerustgesteld wilde worden door je partner. Maar nu voel je je nog ongelukkiger, meer afstand en nog minder verbinding met je partner.

Je zocht stiekem naar geruststelling, maar nu heb je een ruzie gekregen.

Is het niet typisch dat wanneer we proberen te communiceren met onze partner we meestal het tegenovergestelde vertellen als dat we bedoelen? Als we nou gewoon leerden hoe we wel met elkaar om moeten gaan, kunnen we de relatie laten groeien en sterker maken. Als je te maken krijgt met weerstand vanuit je partner komt dit meestal omdat je niet gereageerd heb vanuit de emoties van vanuit kritiek.

In plaats van te vertellen aan je partner hoe je je voelde, heb je hem kritiek gegeven over zijn gedrag. Dit komt op je partner over als een aanval, en gaat daardoor in de verdediging.

Denk zelf maar hoe jij je voelde toen je kritiek kreeg op iets. Je wordt je ineens erg bewust van je eigen gedrag en probeert jezelf te beschermen tegen de kritiek. Iets wat natuurlijk niet meewerkt aan de intimiteit in de relatie.

Hoe meer van deze negatieve interacties je hebt hoe ongelukkiger je je voelt in je relatie. Maar hoe verwoordt je het dan in zo’n lastige situatie als dit.

Eigenlijk is het heel simpel. Je zegt iets wat je niet kan beargumenteren en zonder kritiek.

Het enige wat je kan uiten waar je niet over kan twisten is je gevoel. Je moet even bij jezelf na gaan wat er nou precies gebeurde waardoor jij van streek raakte of wat je raakte in je gevoel. Dan gaat het over jou en niet over het gedrag van je partner.

In dit voorbeeld denk je aan wat je voelde toen je je partner zo gezellig met die collega zag praten. De kans is groot dat je angst voelde. Je voelde de angst om in de steek gelaten te worden.

Je zegt: “Toen ik je met die collega zag praten voelde ik mij bang. Ik was bang dat je mij zou verlaten.”

Ik snap dat dit ontzettend eng is om te zeggen tegen je partner. Je maakt jezelf kwetsbaar. Maar dit is de enige manier om te communiceren over gevoelens en het gevoel te krijgen gehoord, gezien en begrepen te worden.

Als je een pure emotie zoals dit laat zien, geef je je partner de kans om empathie te tonen. De kans is groot dat je partner zich ook wel een bang heeft gevoelt en kan begrijpen hoe jij je nu voelt. Je partner hoeft nu ook niet defensief te zijn, omdat je hem niet aanvalt op zijn gedrag, maar het bij jezelf houdt.

Je voelt je al meteen beter, omdat je je diepste emotie hebt geuit en door een partner die begrip kan tonen voor je situatie. Dit is ontzettend belangrijk voor een langdurige liefdesrelatie.

Niemand wordt geboren met goede liefdesvaardigheden. Dit is iets wat je moet leren. Als je goede liefdevolle ouders hebt, leer je dit van jongs af aan. Je bouwt deze vaardigheden verder uit in de liefdesrelaties in de volwassen leven.

De meeste van ons hebben niet de duidelijke leerschool gehad over relaties. We zijn vaak bezig de negatieve patronen en gewoontes te herhalen die we in onze jeugd of eerdere relaties hebben geleerd.

communicatieproblemen herken jij deze situatie ruzie

Wil jij een liefdevolle relatie én gelukkig gezin?

Als je merkt dat je relatie niet zo vlekkeloos loopt als dat je had gehoopt, investeer dan in jezelf en je relatie en leer deze liefdesvaardigheden. Haal de negativiteit uit je relatie door te leren hoe je wel goed met elkaar kunt communiceren.

Leer hoe:

  • Je zonder kritieken kunt communiceren met je partner
  • Hoe je een goede, gezonde, succesvolle en langdurige relatie opbouwt
  • Je gehoord, gezien en gewaardeerd voelt door je partner
  • Meer zelfvertrouwen opbouwt voor jezelf

Vraag een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Communicatie verbeteren in je relatie: Leer het van een bos

Communicatie verbeteren in je relatie: Leer het van een bos

Ruzie en strijd. Wie heeft er gelijk. Wie heeft de schuld. De communicatie in de relatie gaat met verwijten over een weer. In een relatie met verwijten is er geen ruimte voor liefde. Om de liefde en verbinding terug te vinden, moet je de communicatie verbeteren. Door uit de ruzie en strijd te stappen. Hoe doe je dat? Leer van een bos!

lees verder
3 tips om beter te communiceren met je partner

3 tips om beter te communiceren met je partner

Communicatie is een van de lastigste dingen in een relatie. “Bij communicatie wordt informatie met elkaar gedeeld door middel van geluid (zoals bij spraak en toon) vorm (zoals beeld, symboliek en tekst).” Aldus Wikipedia. Maar iedereen met een relatie weet hoe lastig het is om goed te communiceren met elkaar. Daarom 3 communicatie tips die de gesprekken met je partner gaan verbeteren.

lees verder
6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

“Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.” We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken. Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit. Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin