Home » Blog » Communicatie verbeteren » Communicatie verbeteren in je relatie: Leer het van een bos
communicatie verbeteren

Communicatie verbeteren in je relatie: Leer het van een bos

door | 28 sep, 2020 | Communicatie verbeteren

Ruzie en strijd. Wie heeft er gelijk. Wie heeft de schuld. De communicatie in de relatie gaat met verwijten over een weer. In een relatie met verwijten is er geen ruimte voor liefde.

Om de liefde en verbinding terug te vinden, moet je de communicatie verbeteren. Door uit de ruzie en strijd te stappen. Hoe doe je dat? Leer van een bos!

Survival of the fittest

Een bos zou je misschien niet snel vergelijken met de liefde. Vaak wordt gedacht dat de natuur hard is, waar het alleen gaat om wie de sterkste is.

Survival of the fittest wordt vaak verkeerd uitgelegd. Dit gaat namelijk niet om die de sterkste is. Dit gaat om wie zich het beste kan aanpassen. To fit = aanpassen. Zo krijg je de mooiste natuur.

Je kunt dat ook zien bij bomen. Zij ontwikkelen een netwerk met de andere bomen in het bos van schimmels en wortels onder de grond. Zodat zij met elkaar kunnen communiceren. Ze waarschuwen elkaar bijvoorbeeld voor gevaar.

In Afrika is uit onderzoek gebleken dat als een giraf aan een boom knabbelt, die de andere bomen van het bos waarschuwt. Die bomen maken hun bladeren niet meer eetbaar.

Ook gaat dit zo met de groei van de bomen en de takken. Ze groeien samen met elkaar. Je kunt alleen groeien daar waar het licht nog door het bos schijnt en er nog ruimte is om te groeien. Ze erkennen hun eigen groei en ontwikkeling en de behoefte aan samen zijn.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Communicatie verbeteren, zo stap je uit de strijd

Zo is dat ook in de liefde. Om een goede relatie op te bouwen, moet je de afhankelijkheid aan elkaar erkennen en accepteren. Elkaar de ruimte geven om te groeien en ontwikkelen in harmonie en autonomie, zonder de ander te belemmeren.

Als een relatie niet meer lekker loopt gaan we vaak de strijd aan met elkaar. Wie is de beste, wie heeft gelijk. Als je het van een afstand bekijkt, kun je zien dat dit niet belangrijk is. Er is een gevaar (de ruzies) in de relatie en die moet je samen aanpakken. Net als het netwerk van de bomen. Samen een oplossing vinden.

Hoe stap je uit de strijd? Dat doe je door je te interesseren in de mening en belevingswereld van je partner. Zonder te oordelen, zonder dat je het ermee eens hoeft te zijn.

Zo kun je het daadwerkelijke probleem ontdekken in de strijd en deze samen aanpakken. Vraag eens aan je partner: Wat aan mijn gedrag raakt jou zo? Waarom is dit zo belangrijk voor jou? Wat zou je graag willen bereiken? Het gesprek zal veel rustiger verlopen, dan dat je het hebt over schuld of gelijk.

communicatie verbeteren bos

Wil jij een liefdevolle relatie en een gelukkig gezin?

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van jullie problemen in de relatie? Vraag een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Slechte communicatie | We kunnen niet meer met elkaar praten

Slechte communicatie | We kunnen niet meer met elkaar praten

Een veel gehoorde reden, waarom we denken dat een relatie niet meer goed is, is dat stellen niet meer met elkaar kunnen praten. Stellen raken hiervan ten einde raad en weten niet meer hoe ze verder kunnen met hun relatie. Ze krijgen het gevoel vast te zitten in de relatie en niet verder te komen samen. In deze blog geef ik je een waardevolle tip om de communicatie makkelijker te maken.

lees verder
Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)

Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)

Mannen kunnen niet praten over gevoelens en vrouwen zijn te emotioneel. Dit is een typisch onderwerp waarbij mannen en vrouwen compleet langs elkaar heen praten. Wat als we elkaar niet begrijpen in een relatie? Hoe ga je nu dan wel goed om met emoties en gevoelens? In dit blog vertel ik je hoe je omgaat met emoties en gevoelens zodat je elkaar wel hoort en begrijpt.

lees verder
Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin