Home » Blog » Bij de relatiecoach » Relatietherapie: Dat werkt toch helemaal niet?
werkt relatietherapie

Relatietherapie: Dat werkt toch helemaal niet?

door | 7 jul, 2020 | Bij de relatiecoach

Als je nu niet gelukkig bent in je relatie, is dat erg vervelend. Je wilt dit graag oplossen, maar zou niet weten waar je moet beginnen. Jullie vinden het moeilijk om relatieproblemen zelf op te lossen, of de liefde voor je partner is sterk verminderd of zelf helemaal verdwenen.

Relatietherapie wordt dan al snel een optie om te proberen. Om te kijken of de relatie nog te redden is of dat het beter is om te scheiden. Misschien vind jij het juist wel heel belangrijk om de relatie nog een kans te geven. Maar dit is zeker niet gratis en het is een heel traject, je bent er veel tijd aan kwijt. Dus zou je wel graag van te voren willen weten of het wel zin heeft om te doen.

Werkt relatietherapie?

Het antwoord daarop is ja. In de meeste gevallen werkt relatietherapie erg goed. Ongeveer 80% van de stellen die in relatietherapie gaan zeggen dat hun relatie is gered of dat er hele duidelijke verbeteringen in hun relatie zijn. Ook als stellen aangeven dat de liefde helemaal was verdwenen kan dit met relatietherapie weer terug komen.

Veel mensen gaan pas in therapie als laatste redmiddel. Ze schamen zich ervoor dat ze dit nodig hebben. Maar relatietherapie kan ook heel goed ingezet worden om een relatie te versterken en te laten groeien in een eerdere fase, zodat grote relatieproblemen kunnen worden voorkomen.

Ook als de uitkomst toch is dat het beter is om te gaan scheiden kun je de kwetsende momenten van elkaar begrijpen, zo kun je meer begrip voor elkaar opbrengen. Dit zorgt ervoor dat je zonder twijfels en zonder vechtscheiding uit elkaar kunt gaan.

Het belangrijkste punt om de relatietherapie te laten werken is je eigen openheid om veranderingen aan te brengen in jullie relatie en de bereidheid om mee te werken aan een oplossing. Verder is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de therapeut en je je open kunt stellen voor de vragen die er worden gesteld. Een goede therapeut of coach kan belemmeringen of weerstand hierin ombuigen.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Verschillende soorten relatietherapie

 

Cognitive Behavioral Couple Therapie (CBCT)

Dit is een vorm van relatietherapie gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Dat klink allemaal erg ingewikkeld. Maar het komt erop neer dat er gekeken wordt wat er precies fout gaat in de omgang tussen partners. Hierbij wordt de stellen een andere en effectievere manier van communiceren en probleemoplossende vaardigheden geleerd.

 

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Deze vorm van relatietherapie is meer gebaseerd op emoties. Stellen zijn verwikkeld geraakt in patronen waardoor de emotionele verbinding tussen hen is verbroken of verdwenen. Deze therapie helpt zo om door de reacties van woede, verwijt, ruzie of afstand heen te kijken naar de kwetsbare emoties zoals: onzekerheid, angst, verdriet, gevoel van afkeuring, eenzaamheid of de angst om je zelf te verliezen in een relatie.
Door beter te begrijpen waarom iemand reageert zoals hij/zij doet, kun je die reactie ook veel beter accepteren of compromissen sluiten.

Naar de psycholoog of naar de coach?

Voor relatietherapie kun je naar de psycholoog of naar de relatiecoach. Veel worden er een relatietherapeut genoemd. Dit is geen beschermt beroep en iedereen kan zichzelf zo noemen. Een psycholoog heeft een andere werkwijze in een relatiecoach. Deze twee zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Hieronder een overzicht zodat jij voor jezelf een goede keuze kunt maken wat voor jou het beste is.

 

De psycholoog

  • Psychoanalytische relatietherapie: bij deze therapie vorm ligt de nadruk op het aanpakken van onverwerkte emotionele conflicten en problemen uit de kindertijd. Het doel is het ophalen en verwerken van deze emoties zodat de relatie kan worden hersteld.
  • Gedragstherapeutische therapie: hierbij wordt gekeken naar de invloed die partners op elkaar uitoefenen door middel van bepaald gedrag. Je leert hoe je beter met de emoties van de ander om kan gaan. De therapie is uitsluitend een vorm van hulpverlening. Er wordt uitgegaan van een probleem in iemands leven.
    De therapie houd zich deels bezig met medische problemen. Een psycholoog kan medicatie voorschrijven als er een combinatie speelt van psychische en medische problemen

De relatiecoach

  • Coaching is een gestructureerd, doelgericht en toekomstgericht proces, waarbij de coach door onder andere waarnemen, vragen, confronteren en spiegelen aanzet tot het vergroten van de effectiviteit van de ander. Door bewustwording van persoonlijke groei, zelfvertrouwen vergroten en eigen mogelijkheden ontdekken, ontwikkelen en toepassen.
  • Oplossingsgerichte relatietherapie: Deze vorm van therapie wordt tegenwoordig steeds meer ingezet. De focus van deze therapie ligt vooral bij de oplossingen en niet bij het probleem. Er wordt vaak snel resultaat geboekt.
  • De therapie kan ook preventief worden ingezet om de relatie te verbeteren, er hoeft niet perse een probleem te zijn in je leven.
  • Bij coaching gaat het niet over een medisch model of problemen, maar richten we ons op de mogelijkheden om met dat probleem om te gaan. Je leert met problemen te kunnen leven. Dit is heel belangrijk bij medische problemen, waarbij medicatie vooral wordt ingezet om symptomen te bestrijden en niet om het probleem weg te halen.
werkt relatietherapie relatiecoach

Hoe werkt relatietherapie?

Als je de stap hebt genomen om aan relatietherapie te beginnen, is er eerst een gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt gekeken tegen welke problemen jullie aanlopen en op welke manier ik jullie daarbij zou kunnen helpen.

Misschien wil jij graag alleen in relatietherapie, omdat dit voor jou nu het beste is.
Of wil je graag samen in relatietherapie.

Het begint met een intakegesprek. Het is prettig om in dit gesprek te kijken of het van alle kanten klikt om zo de therapie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Daarna volgen er een aantal sessies.

Hierin gaan we dieper in op de problemen en krijgen jullie inzicht in hoe deze problemen ontstaan en hoe je deze zou kunnen oplossen. Of als je voor het wel of niet scheiden traject gaat, help ik jullie in het maken van deze keuze.

Ik maak in de sessies gebruik van CBCT en EFT (hierboven heb ik uitgelegd wat deze vormen inhouden). Deze therapie doen we op een oplossingsgerichte manier. Hierdoor wordt er gekeken wat er nu al wel goed gaat en op welke manieren we deze vaardigheden in kunnen zetten om de relatieproblemen op te lossen. Ik ga jullie dus niet forceren in het leren hoe het zou moeten, maar we gaan kijken welke manier het beste bij jullie past.

Het kan zijn dat jullie na de sessies opdrachten mee naar huis krijgen om verder thuis te oefenen. Het is namelijk erg belangrijk dat de veranderingen plaatsvinden in jullie dagelijkse leven en niet persé in de sessies. Het is dus fijn om de relatietherapie en de opdrachten te doen in weken die voor jullie het meeste voorkomen. Zo kunnen we meteen zien wat wel en wat vooral ook niet werkt.

Na afloop van de sessies wordt er een relatieplan gemaakt. Hierin wordt opgenomen waar de valkuilen liggen in jullie relatie en wat de oplossingen daarvoor zijn. Als de nieuwe manier zou verwateren kun je dat er altijd bij pakken en weer de puntjes op de i zetten.

“Het geheim van vooruit komen, is beginnen.” Mark Twain

Zo kunnen jullie jezelf en jullie relatie blijven versterken en laten groeien, en zo relatieproblemen succesvol oplossen. Na de relatietherapie houd het namelijk niet op.
Het is de bedoeling dat jullie hier blijvend mee bezig blijven. Natuurlijk lukt dat niet elke week, maar je kunt wel sneller de valkuilen herkennen en daardoor eerder actie ondernemen, zodat grote relatieproblemen weg blijven.

Wil je een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Los de problemen in de relatie op en vraag een gratis relatie adviesgesprek aan. In dit gesprek ontdek je hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen, zodat jullie weer kunnen genieten van jullie relatie en gezin.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Relatieproblemen oplossen | 3 typische fouten

Relatieproblemen oplossen | 3 typische fouten

Herken jij dit? Weer dezelfde discussie. Weer die ruzie. Weer die oude koeien uit de sloot. Het lijkt maar niks op te lossen. In deze blog vertel ik je 3 typische fouten die je waarschijnlijk maakt, wanneer je de problemen in je relatie niet kunt oplossen.

lees verder
Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Een van de meest positieve en verfrissende methoden die in de laatste decennia zijn ontwikkeld, is oplossingsgerichte therapie. Bij deze vorm van relatietherapie leer je hoe je met oplossingsgericht denken bepaalde situaties kan optimaliseren in plaats van het probleem te bestrijden.

lees verder
Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie?

Om mij heen zie ik veel mensen die een relatie zijn begonnen die nu niet meer zo lekker gaat. In het begin natuurlijk wel, in de tijd dat je verliefd bent en je nog volop dromen hebt. Maar nu jullie al een tijdje onderweg zijn lijkt het niet meer te gaan. De gewone dagelijkse dingen lijken al een strijd te worden en alles eindigt in een ruzie. Afspraken maken werkt niet en jullie vallen steeds terug in dezelfde problemen. Je hebt vast al wel eens overwogen of je niet gelukkiger zou zijn met iemand anders. Of gewoon liever alleen. Veel stellen gaan pas in relatietherapie na jaren van problemen. Ze schamen zich ervoor. Een goede relatie gaat toch vanzelf? Is onze liefde dan niet sterk genoeg?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin