Home » Blog » Bij de relatiecoach » Wat is relatietherapie?
wat is relatietherapie

Wat is relatietherapie?

door | 27 jul, 2020 | Bij de relatiecoach

Om mij heen zie ik veel mensen die een relatie zijn begonnen die nu niet meer zo lekker gaat. In het begin natuurlijk wel, in de tijd dat je verliefd bent en je nog volop dromen hebt. Maar nu jullie al een tijdje onderweg zijn lijkt het niet meer te gaan.

De gewone dagelijkse dingen lijken al een strijd te worden en alles eindigt in een ruzie. Afspraken maken werkt niet en jullie vallen steeds terug in dezelfde problemen. Je hebt vast al wel eens overwogen of je niet gelukkiger zou zijn met iemand anders. Of gewoon liever alleen.

Veel stellen gaan pas in relatietherapie na jaren van problemen. Ze schamen zich ervoor. Een goede relatie gaat toch vanzelf? Is onze liefde dan niet sterk genoeg?

Het is jammer dan veel mensen niet goed weten wat relatietherapie is, zodat dit vaak wordt ingezet als een laatste redmiddel. Relatietherapie kan ook goed worden ingezet in het opbouwen van een stevige en sterke relatie. Vaak is relatietherapie het idee van de vrouwen en worden de mannen hierin meegesleept.

Toch denk ik dat als er meer kennis zou zijn wat relatietherapie echt is, deze drempel veel gemakkelijker wordt om te maken. Voor relatieproblemen hoef jij je namelijk niet te schamen. Elke relatie loopt hier tegenaan en hoe eerder ze worden opgelost hoe beter dat is voor de toekomst van de relatie.

Het is niet een kwestie van weinig of veel liefde, maar van weten hoe je relatieproblemen moet oplossen. Je hebt toch niet voor niks voor deze partner en dit leven gekozen. Het is heel jammer als deze relatie stukloopt op niet goed weten hoe je relatieproblemen moet oplossen. Je loopt zelfs het risico in een volgende relatie tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Wat is relatietherapie niet?

In de relatietherapie ga ik je niet weer gelukkig of verliefd maken met je partner. Ook ga ik het niet opnemen voor 1 partner of een partner ergens de schuld van geven. Wat er ook is gebeurd. Waar problemen zijn hebben 2 mensen dit veroorzaakt.

“Hoe plat de pannenkoek ook is, deze heeft altijd 2 kanten.”

Een relatietherapeut is geen cupido of wonderendokter. Die magisch elke relatie weer beter kan maken. Om een relatie te kunnen redden moet je bereid zijn hier hard voor te werken. Niet alleen tijdens de sessies maar ook in je dagelijkse leven.

Het vergroten van de effectiviteit in de relatie en mogelijkheden zoeken om met de problemen om te gaan. Zo bouw je een goede en stevige relatie die tegen een stootje kan.

Hoe werkt relatietherapie?

De druk in de relatie ligt op het hebben van een gelukkige relatie. En het liefst dus ook een gelukkig gezin. We moeten leuke dingen doen met elkaar, we moeten kunnen lachen met elkaar, we moeten veel seks hebben, we moeten… nou vul zelf maar aan. Ik denk dat je ze al wel weet.

Veel wordt ons ook al van jongs af aan verteld door romantische films en boeken. Hierin wordt laten zien hoe een relatie zou moeten zijn. Hierdoor ontwikkelen we een beeld hoe de relatie eruit moet zien, en doen hier vervolgens erg ons best voor om dit zo voor elkaar te krijgen. De druk van buitenaf helpt daarbij ook niet.

Als je kijkt naar alle perfecte plaatjes die iedereen je maar wat graag wil laten zien op Facebook of Instagram. Het ene stel ziet er nog gelukkiger uit dan de ander. Om maar niet te vergeten de bruiloft op zich al. Alles wordt ingezet voor dat perfecte plaatje.

Omdat we de hele dag zo geconfronteerd worden wat een ander wel heeft en wat dan mist is jouw relatie, wordt het idee dat het gras veel groener is aan de overkant versterkt of aangewakkerd.

Door onszelf deze druk zo op te leggen lopen we constant tegen de lat aan te werken. Je voelt dan al wel aan dat dat niet een heel leven vol te houden is. Tijdens de relatietherapie gaan we in op de vraag wat zijn je verwachtingen en overtuigingen (wat moet zijn) in deze relatie. Vaak worden deze helemaal niet uitgesproken naar de partner of zelfs vanuit gegaan dat het logisch is dat de partner dit hoort te weten.

“Verwacht minder, waardeer meer”

Veel relatieproblemen ontstaan door iets wat er niet of te weinig is in de relatie. Bijvoorbeeld vrijheid, aandacht, liefde, seks, enz. Wat zorgt ervoor dat je gelukkig was in de relatie en waarom ben je dat nu niet meer? Als deze verwachtingen zijn uitgesproken kan er gekeken worden of hier overeenkomsten in zijn en of er een compromis gemaakt kan worden bij de verschillen.

 

Hoe kunnen jullie samen gelukkig zijn en omgaan met deze verschillen?

  • Ben je bereid je partner hierin tegemoet te komen?
  • Wat hebben jullie al gedaan om deze problemen op te lossen en waarom is dit nog niet gelukt?
  • Welke stappen en veranderingen moeten er gemaakt worden zodat het nu wel gaat lukken?

“Wie wil jij geweest zijn als je 80 jaar bent en terugkijkt op je leven?”

wat is relatietherapie gezin

Misverstanden over de liefde

 

Als het echte liefde is gaat de relatie vanzelf

Voor echte liefde hoef je niet te werken wordt er weleens gezegd. Als je verliefd bent is dit meestal ook wel zo. Maar als deze fase voorbij gaat en de verliefdheid over gaat in houden van, moet je er wel voor blijven zorgen.

 

Als je niet over je problemen praat gaan ze vanzelf wel weg

Wanneer je in relatietherapie gaat, komen alle relatieproblemen aan de oppervlakte. Dit kan erg confronterend en pijnlijk zijn in het begin. Hierdoor kan het lijken dat de relatie slechter gaat, wanneer je net begint met relatietherapie.

Veel mensen praten helemaal niet over hun problemen, waardoor deze gaan etteren en zweren. Deze onderdrukte gevoelens komen hoe dan ook aan de oppervlakte en voor je het weet heb je over de gekste en stomste dingen ruzie. Ik bedoel hoe erg is het nou werkelijk dat het kopje niet in de vaatwasser staat?

 

Als mijn partner is vreemdgegaan, betekent dit het einde van de relatie en is de liefde weg

Vreemdgaan is meer een symptoom van relatieproblemen dan de oorzaak. Vaak zijn er al veel problemen in de relatie voordat de partner vreemdgaat. Door niet te praten over de problemen of het gevoel niet gehoord te worden, kan het soms lijken dat je beter af bent bij iemand anders. Veel beter is het natuurlijk te leren hoe je relatieproblemen moet oplossen.

 

Mijn partner moet uit zichzelf aanvoelen wat ik nodig heb

We gaan er vaak vanuit dat onze partner een soort zesde zintuig moet ontwikkelen voor onze behoeften en verwachtingen en dat je hier niet om zou moeten vragen.

Is mijn relatie nog wel te redden?

Ja daar geloof ik echt in. Ik geloof dat als jullie beide willen dat de relatie het gaat redden dat dat ook mogelijk is.

Ik geloof in de kracht van de liefde. Dat deze kracht bijdraagt aan meer zelfvertrouwen, succes, geluk en gezondheid in jullie leven. Maar ik zie dat als stellen kinderen krijgen, ze de weg naar elkaar kwijt raken. Ze verliezen het vertrouwen in de relatie en in de liefde. Maar ik weet dat je dit kunt omdraaien, door zelf te ontwikkelen en je relatie te laten groeien.

Soms is het een kwestie van kennis, soms is het praten over zaken waar jullie normaal nooit over praten, zodat stellen de weg naar elkaar weer kunnen terug vinden. Het vertrouwen in de relatie groeit en daarmee ook de liefde.

wat is relatietherapie liefde

Naar de psycholoog of naar de coach?

Voor relatietherapie kun je naar de psycholoog of naar de relatiecoach. Veel worden er een relatietherapeut genoemd. Dit is geen beschermt beroep en iedereen kan zichzelf zo noemen.

Een psycholoog heeft een andere werkwijze in een relatiecoach. Deze twee zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Hieronder een overzicht zodat jij voor jezelf een goede keuze kunt maken wat voor jou het beste is.

 

De psycholoog

  • Psychoanalytische relatietherapie: bij deze therapie vorm ligt de nadruk op het aanpakken van onverwerkte emotionele conflicten en problemen uit de kindertijd. Het doel is het ophalen en verwerken van deze emoties zodat de relatie kan worden hersteld.
  • Gedragstherapeutische therapie: hierbij wordt gekeken naar de invloed die partners op elkaar uitoefenen door middel van bepaald gedrag. Je leert hoe je beter met de emoties van de ander om kan gaan.
    De therapie is uitsluitend een vorm van hulpverlening. Er wordt uitgegaan van een probleem in iemands leven.
  • De therapie houd zich deels bezig met medische problemen. Een psycholoog kan medicatie voorschrijven als er een combinatie speelt van psychische en medische problemen

De relatiecoach

  • Coaching is een gestructureerd, doelgericht en toekomstgericht proces, waarbij de coach door onder andere waarnemen, vragen, confronteren en spiegelen aanzet tot het vergroten van de effectiviteit van de ander. Door bewustwording van persoonlijke groei, zelfvertrouwen vergroten en eigen mogelijkheden ontdekken, ontwikkelen en toepassen.
  • Oplossingsgerichte relatietherapie: Deze vorm van therapie wordt tegenwoordig steeds meer ingezet. De focus van deze therapie ligt vooral bij de oplossingen en niet bij het probleem. Er wordt vaak snel resultaat geboekt.
  • De therapie kan ook preventief worden ingezet om de relatie te verbeteren, er hoeft niet perse een probleem te zijn in je leven.
  • Bij coaching gaat het niet over een medisch model of problemen, maar richten we ons op de mogelijkheden om met dat probleem om te gaan. Je leert met problemen te kunnen leven. Dit is heel belangrijk bij medische problemen, waarbij medicatie vooral wordt ingezet om symptomen te bestrijden en niet om het probleem weg te halen.

“Niet de cliënt is het probleem, het probleem is het probleem.” Micheal White

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?

    Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?

    Als je overweegt om in relatietherapie te gaan heb je waarschijnlijk al veel stappen doorlopen. Je hebt al veel dingen zelf geprobeerd, maar op een of andere manier lukt het jullie niet meer om de relatie te verbeteren. Veel grote relatieproblemen ontstaan door de beste bedoelingen die op een verkeerde manier worden uitgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld verstrikt raken in heftige ruzies die steeds over hetzelfde onderwerp lijken te gaan en op dezelfde manier escaleren. Na deze ruzies wordt er niks opgelost en heb je alleen dat ellendige gevoel over. Je merkt dat jullie steeds verder uit elkaar gaan. Een psycholoog, therapeut of toch een coach? In dit blog leg ik je het verschil uit, zodat jullie kunnen kiezen wat het beste bij jullie past.

    lees verder
    Wanneer ga je in relatietherapie?

    Wanneer ga je in relatietherapie?

    Er kunnen in de loop van de tijd problemen in de relatie sluipen, die steeds groter worden. Denk aan vaak ruzie, heftige ruzies, ontevredenheid over de seks, verschillen in de behoeftes van de relatie. Of er gebeurt ineens iets heftigs zoals: overleiden van een dierbare, vreemdgaan of een chronische ziekte. Ook kun je twijfelen of je nu wel of niet moet scheiden. Heb ik wel alles aan de relatie gedaan? Krijg ik geen spijt? Wordt mijn leven wel beter na het scheiden?

    lees verder
    Houd me vast van Dr Sue Johnson

    Houd me vast van Dr Sue Johnson

    “We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan te redden.” Zo begint de achterkant van het boek Houd me vast van Dr Sue Johnson. Zij heeft in haar carrière als klinisch psycholoog een nieuwe manier van relatietherapie ontwikkeld, Emotionally Focused Couple Therapie (EFT). Dit is een relatietherapie die ervan uitgaat dat een relatie niet stuk gaat door meer of grotere conflicten, maar door een verlies van emotionele verbondenheid. Door deze weer te herstellen kunnen relaties gered worden. Ik heb een handige test waar je de emotionele verbondenheid in jouw relatie kunt testen.

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin