Home » Blog » Bij de relatiecoach » Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?
oplossingsgerichte therapie

Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

door | 21 sep, 2020 | Bij de relatiecoach

Een van de meest positieve en verfrissende methoden die in de laatste decennia zijn ontwikkeld, is oplossingsgerichte relatietherapie. Bij deze vorm van relatietherapie leer je hoe je met oplossingsgericht denken bepaalde situaties kan optimaliseren in plaats van het probleem te bestrijden.

Werken aan de oplossing

De kern van oplossingsgerichte relatietherapie is dat we niet te veel aandacht besteden aan het probleem zelf. We gaan het probleem niet analyseren om te kijken hoe het precies is ontstaan. In plaats daarvan gaan we op zoek naar oplossingen die wél werken. Daardoor is deze therapie meer toekomst gericht.

We werken naar de gewenste situratie toe. Hoe zou jullie relatie eruit zien als de problemen zijn opgelost?

Deze manier van relatietherapie levert snel resultaten op. Natuurlijk mag je je verhaal doen, maar daarna gaan we werken naar een gewenste situatie. Ik zal je vragen stellen om je te helpen situaties te bedenken wanneer het probleem zich niet voordoet, en op die manier gebruik te maken van al bestaande vaardigheden.

Oplossingsgerichte relatietherapie gaat uit van de kracht in jezelf en de kracht van de relatie. Door deze kracht te gebruiken kun je de relatie versterken.

Problemen oplossen vereist veel werk en is soms simpelweg niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde seksuele problemen, waarbij lichamelijke aandoeningen de aanleiding zijn. Maar ook als er een verschil is in de behoeften in de relatie. Je kunt je partner niet veranderen. Wel kun je het gedrag op elkaar aanpassen en rekening houden met elkaar.

In het leven komen we nu eenmaal regelmatig problemen tegen. Het is niet realistisch om die allemaal te willen oplossen of voorkomen. Veel eenvoudiger is het om met bestaande vaardigheden en oplossingen de relatie te versterken, zodat je weet hoe je samen kunt omgaan met deze problemen.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Uitgangspunten van oplossingsgerichte relatietherapie

 

  • Er is altijd verandering
  • Een kleine verandering leidt tot een groot resultaat
  • De hulpbronnen voor verandering zijn al aanwezig
  • Problemen zijn onsuccesvolle pogingen om te komen tot een oplossing
  • Je hoeft een probleem niet volledig te analyseren om het op te lossen
  • Jij bepaalt de behandeldoelen
  • Kies een perspectief, kies een oplossing
  • Meer wegen leiden tot Rome

Wil je een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Lijkt je deze methode fijn om de problemen in jullie relatie op te lossen? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen, zodat jullie weer kunnen genieten van jullie relatie en gezin.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Relatietherapie: Dat werkt toch helemaal niet?

Relatietherapie: Dat werkt toch helemaal niet?

Als je nu niet gelukkig bent in je relatie, is dat erg vervelend. Je wilt dit graag oplossen, maar zou niet weten waar je moet beginnen. Jullie vinden het moeilijk om relatieproblemen zelf op te lossen, of de liefde voor je partner is sterk verminderd of zelf helemaal verdwenen. Relatietherapie wordt dan al snel een optie om te proberen. Om te kijken of de relatie nog te redden is of dat het beter is om te scheiden. Misschien vind jij het juist wel heel belangrijk om de relatie nog een kans te geven. Maar werkt relatietherapie eigenlijk wel?

lees verder
Waarom relatiecoaching niks voor jou is

Waarom relatiecoaching niks voor jou is

Want waarom zou je het eigenlijk gaan doen? Het kost geld, tijd en je komt misschien dingen te weten die je liever niet wist. Als het echte liefde is, zou je relatie niet gewoon vanzelf moeten gaan? Of als je misschien meer liefde geeft, komt het dan ook niet goed? Nee, zo werkt het niet. Elke relatie komt vroeg of laat in een sleur of crisis terecht. Hoe goed je relatie ook begon of hoeveel geschiedenis je ook deelt. Wanneer je zo diep in je problemen vastzit is het moeilijk om de juiste oplossingen te zien. Wat het in relaties nog moeilijker maakt, is dat je er ook emotioneel diep in zit. Je bent bang om gekwetst te worden. Of misschien ben je je helemaal niet zo bewust van je eigen emoties en gevoelens. Toch bepaalt de juiste oplossing het succes van een langdurige relatie. Ik merk dat de stap om naar een relatiecoach te gaan erg groot is. Het voelt eng en om jezelf te beschermen verzin je allerlei excuses om het vooral niet te gaan doen. Want naar een relatiecoach gaan doe je alleen als het echt heel erg is. Toch… hoe sneller je erbij bent hoe makkelijker de problemen op te lossen zijn.

lees verder
Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie?

Om mij heen zie ik veel mensen die een relatie zijn begonnen die nu niet meer zo lekker gaat. In het begin natuurlijk wel, in de tijd dat je verliefd bent en je nog volop dromen hebt. Maar nu jullie al een tijdje onderweg zijn lijkt het niet meer te gaan. De gewone dagelijkse dingen lijken al een strijd te worden en alles eindigt in een ruzie. Afspraken maken werkt niet en jullie vallen steeds terug in dezelfde problemen. Je hebt vast al wel eens overwogen of je niet gelukkiger zou zijn met iemand anders. Of gewoon liever alleen. Veel stellen gaan pas in relatietherapie na jaren van problemen. Ze schamen zich ervoor. Een goede relatie gaat toch vanzelf? Is onze liefde dan niet sterk genoeg?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin