Home » Blog » Bij de relatiecoach » Wanneer besluit je om te scheiden
wanneer besluit je om te scheiden

Wanneer besluit je om te scheiden

door | 7 sep, 2020 | Bij de relatiecoach

“We hebben 2 kinderen, maar ik voel mij ongelukkig in mijn relatie. Ik heb last van sleur en ik voel de liefde en passie niet meer. Is dit genoeg reden om uit elkaar te gaan? Of ben ik dan egoïstisch?”

De relatie ging zo goed. Je koopt een huis en stapt in het huwelijksbootje. Het feest kan niet op. Alle vrienden en familie wordt opgetrommeld voor het grote en romantische feest. Je belooft elkaar trouw, steun en liefde in voor- en tegenspoed.

Dat klinkt allemaal heel romantisch, maar ik denk dat we vaak niet goed overzien wat dat precies inhoud. Kinderen zal het plaatje helemaal afmaken. Een mooi, jong en gelukkig gezin. Die samen alle hobbels gaan overwinnen.

Maar dan, blijkt zwanger worden helemaal niet zo makkelijk, gaat de zwangerschap of bevalling helemaal niet als gepland en heb je nog veel lichamelijke klachten. Je partner verliest zijn baan en valt in een depressie wat hij nu van zijn leven moet maken.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Je merkt dat de opvoeding van de kinderen helemaal niet zo rooskleurig is, maar heel veel stress oplevert, dat jullie niet hetzelfde denken over opvoeding, geld en andere verplichtingen. Voor je het weet bevinden jullie zich in een stapel met luiers, huilende kinderen ‘s nachts, waardoor je energie ook niet meer is wat het was. En merk je dat dit niet het leven was waar je van had gedroomd.

  • Je komt erachter dat je partner is vreemdgegaan of merk je dat je zelf verliefd wordt op een ander.
  • Je partner zie je nog nauwelijks, hij is vaak aan het werk en de gedachten dat hij thuis ontloopt is ook al wel eens bij je opgekomen.
  • Jullie krijgen over alles ruzie en begrijpen elkaar gewoon niet.

De vraag: “Is dit het nou? En doe ik mijzelf niet heel erg te kort in deze relatie?” is dan ook een logisch gevolg.

Scheiden kan kan een logische stap zijn. Je hoeft geen rekening meer te houden met je partner, je kunt je eigen keuzes maken en weer meer tijd voor jezelf maken. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen er niet gelukkiger op worden na een scheiding.

  • Het gras bleek helemaal niet groener aan de overkant
  • Je krijgt spijt van je keuze, en het leven alleen valt heel erg tegen
  • Financieel is het veel moeilijker en je woont vaak kleiner
  • Je partner heeft al snel een nieuwe relatie en nu moet je je kinderen ook met hem/haar delen
  • Jullie hebben nu alleen nog maar meer ruzies. Door problemen die jullie al in de relatie hadden, maar ook over de regelingen met de kinderen, nieuwe relaties, verdeling van de inboedel.

Wat we vaak vergeten is dat een relatie nou eenmaal ups en downs heeft. Dat het nu niet goed kan voelen in de relatie, maar dat dit over kan gaan. Soms is het gewoon een kwestie van een nieuwe balans opmaken. Elkaar beter leren begrijpen. Of omdat de kinderen groter worden, dat er dan vanzelf ook meer ruimte voor jezelf ontstaat.

Ons onvrede in de relatie heeft vaak te maken met onze verwachtingen. De rede waarom we aan de relatie zijn begonnen. De relatie moet een bron van liefde en emotionele steun zijn. Dit zijn verwachtingen die moeilijk te vervullen zijn en waarbij de communicatie tussen partners niet goed verloopt. Hoe vervul je precies deze verwachtingen in een relatie?

We denken vaak dat een scheiding ook beter is voor de kinderen, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd zo is. In een slecht huwelijk waar veel stress en strijd heerst kan het rust geven. Maar in een huwelijk waarbij de ouders gewoon niet gelukkig zijn meestal niet. Kinderen hebben hier vaak geen last of benul van en hun wereld wordt wel op de schop gegooid.

Maar hoe kom je dan uit het dal? Hoe werk je precies aan je relatie? En kan dat ook in jullie geval? Veel stellen lossen dit op met relatietherapie, maar er zijn ook stellen die gewoon stug hun relatieproblemen uitzitten, of hun verwachtingen van elkaar bijstellen.

Wat we graag willen is onze partner veranderen, als die maar gewoon…. dan is er helemaal niks aan de hand. Maar als je kunt zien dat dit niet de persoon is maar de situatie waarin jullie zitten, is dit ook veel makkelijker aan te pakken samen. Je staat dan niet meer tegenover elkaar, maar naast elkaar.

Bij mij in relatietherapie bekijken we al deze dingen. Wat zijn jullie verwachtingen van de relatie en de liefde? Hoe ziet een gelukkig leven eruit? Wat zou er dan anders zijn?
Wat zou je dan anders doen?

De vervelende omstandigheden veranderen, elkaar beter begrijpen, leren hoe je met elkaar kunt communiceren op een respectvolle manier. Dit zijn ontzettend belangrijke dingen, ook als je alsnog zou besluiten om uit elkaar te gaan.

Je kunt het ook anders zien. Dankzij de relatieproblemen kan je relatie nu groeien.
Dat lijkt een rare uitspraak, maar veel stellen ervaren veel meer diepgang en liefde als ze de crisis hebben overwonnen. Je hebt veel over elkaar geleerd en een nieuwe balans gemaakt.

Elke relatie kent vroeg of laat relatieproblemen of een relatiecrisis. Dit is niet iets om je voor te schamen, maar om iets aan te doen. Voordat jullie elkaar zoveel pijn hebben gedaan, dat je elkaar de kinderen of het licht in de ogen niet meer gunt.

Dus.. Als je nu klaar bent met het geworstel in je relatie, wilt stoppen met twijfelen en graag weer gelukkig door het leven wilt. Ga deze problemen dan te lijf.

Wil jij een liefdevolle relatie en een gelukkig gezin?

Ontdek wat er voor jullie relatie nodig is om de verbinding te herstellen. Vraag een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Houd me vast van Dr Sue Johnson

Houd me vast van Dr Sue Johnson

“We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan te redden.” Zo begint de achterkant van het boek Houd me vast van Dr Sue Johnson. Zij heeft in haar carrière als klinisch psycholoog een nieuwe manier van relatietherapie ontwikkeld, Emotionally Focused Couple Therapie (EFT). Dit is een relatietherapie die ervan uitgaat dat een relatie niet stuk gaat door meer of grotere conflicten, maar door een verlies van emotionele verbondenheid. Door deze weer te herstellen kunnen relaties gered worden. Ik heb een handige test waar je de emotionele verbondenheid in jouw relatie kunt testen.

lees verder
Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie?

Om mij heen zie ik veel mensen die een relatie zijn begonnen die nu niet meer zo lekker gaat. In het begin natuurlijk wel, in de tijd dat je verliefd bent en je nog volop dromen hebt. Maar nu jullie al een tijdje onderweg zijn lijkt het niet meer te gaan. De gewone dagelijkse dingen lijken al een strijd te worden en alles eindigt in een ruzie. Afspraken maken werkt niet en jullie vallen steeds terug in dezelfde problemen. Je hebt vast al wel eens overwogen of je niet gelukkiger zou zijn met iemand anders. Of gewoon liever alleen. Veel stellen gaan pas in relatietherapie na jaren van problemen. Ze schamen zich ervoor. Een goede relatie gaat toch vanzelf? Is onze liefde dan niet sterk genoeg?

lees verder
Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Een van de meest positieve en verfrissende methoden die in de laatste decennia zijn ontwikkeld, is oplossingsgerichte therapie. Bij deze vorm van relatietherapie leer je hoe je met oplossingsgericht denken bepaalde situaties kan optimaliseren in plaats van het probleem te bestrijden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin