Home » Blog » Bij de relatiecoach » Psycholoog of relatiecoach | Wat past er het beste bij jullie?
psycholoog of coach

Psycholoog of relatiecoach | Wat past er het beste bij jullie?

door | 27 jul, 2020 | Bij de relatiecoach

Voor relatietherapie kun je naar de psycholoog of naar de relatiecoach. Veel worden er een relatietherapeut genoemd. Dit is geen beschermt beroep en iedereen kan zichzelf zo noemen.

Een psycholoog heeft een andere werkwijze in een relatiecoach. Deze twee zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Hieronder een overzicht zodat jij voor jezelf een goede keuze kunt maken wat voor jou het beste is.

Wat kun je lezen in dit blog?

 

  1. Naar de psycholoog
  2. Naar de relatiecoach

Naar de psycholoog

 

Psychoanalytische relatietherapie

Bij deze therapie vorm ligt de nadruk op het aanpakken van onverwerkte emotionele conflicten en problemen uit de kindertijd. Het doel is het ophalen en verwerken van deze emoties zodat de relatie kan worden hersteld.

Gedragstherapeutische therapie

Hierbij wordt gekeken naar de invloed die partners op elkaar uitoefenen door middel van bepaald gedrag. Je leert hoe je beter met de emoties van de ander om kan gaan. De therapie is uitsluitend een vorm van hulpverlening. Er wordt uitgegaan van een probleem in iemands leven.

De therapie houd zich deels bezig met medische problemen. Een psycholoog kan medicatie voorschrijven als er een combinatie speelt van psychische en medische problemen.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Naar de relatiecoach

  • Coaching is een gestructureerd, doelgericht en toekomstgericht proces, waarbij de coach door onder andere waarnemen, vragen, confronteren en spiegelen aanzet tot het vergroten van de effectiviteit van de ander.
  • Door bewustwording van persoonlijke groei, zelfvertrouwen vergroten en eigen mogelijkheden ontdekken, ontwikkelen en toepassen.
  • Oplossingsgerichte relatietherapie: Deze vorm van therapie wordt tegenwoordig steeds meer ingezet. De focus van deze therapie ligt vooral bij de oplossingen en niet bij het probleem.

Er wordt vaak snel resultaat geboekt. De therapie kan ook preventief worden ingezet om de relatie te verbeteren, er hoeft niet perse een probleem te zijn in je leven.
Bij coaching gaat het niet over een medisch model of problemen, maar richten we ons op de mogelijkheden om met dat probleem om te gaan.

Je leert met problemen te kunnen leven. Dit is heel belangrijk bij medische problemen, waarbij medicatie vooral wordt ingezet om symptomen te bestrijden en niet om het probleem weg te halen.

Wil je een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Klink het goed om naar de relatiecoach te gaan? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen. Je kunt dan meteen kennismaken met mijn manier van werken en of dat bij jullie past.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Wanneer ga je in relatietherapie?

Wanneer ga je in relatietherapie?

Er kunnen in de loop van de tijd problemen in de relatie sluipen, die steeds groter worden. Denk aan vaak ruzie, heftige ruzies, ontevredenheid over de seks, verschillen in de behoeftes van de relatie. Of er gebeurt ineens iets heftigs zoals: overleiden van een dierbare, vreemdgaan of een chronische ziekte. Ook kun je twijfelen of je nu wel of niet moet scheiden. Heb ik wel alles aan de relatie gedaan? Krijg ik geen spijt? Wordt mijn leven wel beter na het scheiden?

lees verder
Houd me vast van Dr Sue Johnson

Houd me vast van Dr Sue Johnson

“We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan te redden.” Zo begint de achterkant van het boek Houd me vast van Dr Sue Johnson. Zij heeft in haar carrière als klinisch psycholoog een nieuwe manier van relatietherapie ontwikkeld, Emotionally Focused Couple Therapie (EFT). Dit is een relatietherapie die ervan uitgaat dat een relatie niet stuk gaat door meer of grotere conflicten, maar door een verlies van emotionele verbondenheid. Door deze weer te herstellen kunnen relaties gered worden. Ik heb een handige test waar je de emotionele verbondenheid in jouw relatie kunt testen.

lees verder
Wanneer besluit je om te scheiden

Wanneer besluit je om te scheiden

“We hebben 2 kinderen, maar ik voel mij ongelukkig in mijn relatie. Ik heb last van sleur en ik voel de liefde en passie niet meer. Is dit genoeg reden om uit elkaar te gaan? Of ben ik dan egoïstisch?”

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin