Home » Blog » Bij de relatiecoach » Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?
goede relatietherapeut

Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?

door | 28 okt, 2020 | Bij de relatiecoach

Als je overweegt om in relatietherapie te gaan heb je waarschijnlijk al veel stappen doorlopen. Je hebt al veel dingen zelf geprobeerd, maar op een of andere manier lukt het jullie niet meer om de relatie te verbeteren. Veel grote relatieproblemen ontstaan door de beste bedoelingen die op een verkeerde manier worden uitgevoerd.

Zo kun je bijvoorbeeld verstrikt raken in heftige ruzies die steeds over hetzelfde onderwerp lijken te gaan en op dezelfde manier escaleren. Na deze ruzies wordt er niks opgelost en heb je alleen dat ellendige gevoel over. Je merkt dat jullie steeds verder uit elkaar gaan. 

Ga je dan naar een psycholoog, therapeut of coach? In dit blog leg ik je het verschil uit en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goede relatietherapeut.

Vaak ontstaan deze ruzies pas als je twijfelt aan de relatie, maar dit nog graag wilt oplossen

Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat de relatie niet goed meer is, dat je partner of jijzelf gewoon te veel is veranderd en overweeg je om te gaan scheiden. En toch als het jullie lukt om uit deze ruzies te stappen en elkaar beter te begrijpen kun je de relatie weer gaan opbouwen. En kan ook de liefde, romantiek, harmonie en intimiteit weer terugkomen.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Psycholoog of coach

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om relatietherapie te gaan doen, kom je in een wirwar van mogelijkheden terecht. De woorden psycholoog, therapeut en coach vliegen je om de oren en het is goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is voor jullie de beste keuze en hoe maak je deze? In dit blog geef ik je handvaten om de beste keuze te maken voor jullie eigen situatie.

De psycholoog

De psycholoog is een dokter die uitgaat van een medisch probleem. Je gaat naar een psycholoog als je niet meer instaat bent je problemen zelf te kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld als jij of je partner een zware depressie hebt of lijd aan een psychische aandoening, zoals autisme of adhd. De psycholoog zal daar een diagnose voor geven en een behandelplan met jullie doorspreken hoe je kunt omgaan met deze psychische problemen.

De relatiecoach

Een coach is veel laagdrempeliger. Een coach zal er altijd vanuit gaan dat je zelf instaat bent de problemen op te lossen, alleen dat je daar nu een steuntje in rug voor nodig hebt. Het is daardoor ook niet altijd nodig om alle oude pijnen en trauma’s weer op te rakelen om de problemen op te lossen. Dat betekent uiteraard niet dat je niet je verhaal kwijt kunt.

Die keuze is aan jou zelf. Een coach staat naast je om samen de problemen en uitdagingen in je relatie aan te pakken. Tijdens deze sessies ben je zelf altijd betrokken bij het proces en werk je gestructureerd aan de doelen en veranderingen die je wilt bereiken. Elke sessie zal uitgaan van waar sta je nu en waar wil je naartoe.

 

Wanneer ga je naar de relatiecoach?

  • We maken veel te vaak ruzie.
  • We hebben bijna nooit meer seks.
  • Ik denk soms aan scheiden, maar diep in mijn hart is dat niet wat ik wil.
  • Ik ben vreemdgegaan of mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?
  • Mijn man/vrouw neemt bijna geen initiatieven.
  • Ik voel mij heel eenzaam in de relatie.
  • We spelen vooral vader en moedertje en hebben te weinig seks.
  • Het is thuis niet gezellig meer. De sfeer is heel slecht.
  • Mijn partner wil scheiden maar ik niet. Hoe pak ik dit aan?
  • We zijn helemaal uit elkaar gegroeid.
goede relatietherapeut relatiecoach

De relatietherapeut

Een therapeut is een verzamelnaam voor zowel een psycholoog als een coach. Omdat het woord therapeut niet is beschermt, mag iedereen zich zo noemen. Wanneer je relatietherapeut ziet staan, moet je nog even nagaan of je te maken hebt met een psycholoog of een coach.

Hoe kies je een relatiecoach die bij je past?

Corona heeft ons veel ellende gebracht. Maar een van de voordelen is dat iedereen nog meer gedwongen wordt om zich online zichtbaar te maken. Dat betekend voor jou dat je nu op je gemak op je eigen bank je kunt oriënteren welke relatiecoach bij je past. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten of iemand een goede coach is.

Bij de meeste relatietherapeuten kun je een gratis intakegesprek aanvragen. In dit gesprek kun je letten op de volgende punten. Voelt het niet goed voor een van jullie? Ga dan opzoek naar een andere therapeut. Het is zo belangrijk dat jullie beide met een goed gevoel aan een relatietherapie traject beginnen.

 

Gestructureerd werken

Als het gaat om de meeste kans van slagen is het belangrijk dat een coach op een gestructureerde manier aan het werk gaat. De sessies geven rust en overzicht in de wirwar van problemen. Hierdoor worden de gesprekken efficiënter en komen de beste oplossingen op tafel.

 

De relatie met de coach

Voel ik mij prettig bij deze persoon, zodat ik alles durf te zeggen? Past de manier van werken bij mij? Is de manier van uitleg prettig en kan ik dat goed begrijpen?

 

Onvoorwaardelijke positieve waardering

De coach moet uitgaan van “elk mens is goed”. Dit betekend dat misschien niet al het gedrag van een persoon gewenst is, maar dat dit voorkomt uit goede bedoelingen. De ene keer zijn deze goede bedoelingen makkelijker te zien dan een andere keer. Maar het is belangrijk dat de coach daarnaar opzoek gaat.

 

Onafhankelijk en onpartijdig

De coach mag nooit partij kiezen voor een van de partners. Elke partner heeft evenveel recht om te spreken en het recht om gehoord te worden. De coach leid het gesprek en houd dit in de gaten en grijpt in als dat nodig is.

 

Eerlijk en empathisch

De coach kan zich goed inleven in de problemen die je ervaart, maar kan ook op een eerlijke manier reageren.

 

Zonder veroordelingen

Er wordt altijd onderscheid gemaakt tussen wat iemand doet (zijn gedrag) en wie iemand is (de persoon). Een persoon kan nooit veroordeeld worden om wie hij/zij is, maar wel verantwoordelijk zijn voor zijn/haar gedrag.

goede relatietherapeut relatietherapie

Wil jij een liefdevolle relatie én gelukkig gezin?

Misschien denk je nu, ik heb al eens hulp gezocht, maar dat werkte niet. Of iedereen om mij heen die in relatietherapie gaat, gaat daarna toch uit elkaar. Daarom heb je er weinig vertrouwen in dat het kan werken. Maar toen waren niet de juiste oplossingen gevonden.

Ik help je als relatiecoach met het vinden van de goede oplossingen. Ik schat in dat jij meer dan genoeg kwaliteiten bezit om het wel te laten slagen. Je houd zelf de regie en kunt op elk moment aangeven wat voor jou wel of niet werkt. Maar jij kent jezelf natuurlijk het beste. Waarvoor zou je eventueel een goede of betere oplossing voor willen vinden?

Ik heb al meerdere video’s gemaakt, waarop je kunt zien of de manier van praten en uitleggen bij jou past. Maar de beste manier om te weten of ik als coach bij je pas is het aanvragen van een gratis relatie adviesgesprek.

In dit gesprek ontdek je hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen, zodat jullie weer kunnen genieten van jullie relatie en gezin.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Wat is oplossingsgerichte relatietherapie?

Een van de meest positieve en verfrissende methoden die in de laatste decennia zijn ontwikkeld, is oplossingsgerichte therapie. Bij deze vorm van relatietherapie leer je hoe je met oplossingsgericht denken bepaalde situaties kan optimaliseren in plaats van het probleem te bestrijden.

lees verder
Ga ik scheiden of vechten voor mijn relatie?

Ga ik scheiden of vechten voor mijn relatie?

Als ik deze vraag hoor dan denk ik altijd “had maar eerder gekomen”. Ik denk aan hoe moeilijk het is om geen liefde meer te voelen voor je partner en rond te moeten lopen met deze twijfels. Ook denk ik aan de partner die loopt met de angst, boosheid, verdriet, frustratie en afwijzing. Ik deze blog vertel ik je hoe je deze moeilijke keuze kunt maken.

lees verder
Psycholoog of relatiecoach | Wat past er het beste bij jullie?

Psycholoog of relatiecoach | Wat past er het beste bij jullie?

Voor relatietherapie kun je naar de psycholoog of naar de relatiecoach. Veel worden er een relatietherapeut genoemd. Dit is geen beschermt beroep en iedereen kan zichzelf zo noemen. Een psycholoog heeft een andere werkwijze in een relatiecoach. Deze twee zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Hieronder een overzicht zodat jij voor jezelf een goede keuze kunt maken wat voor jou het beste is.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin