Home » Blog » Bij de relatiecoach » Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?
goede relatietherapeut

Een goede relatietherapeut? Waar moet je op letten?

door | 28 okt, 2020 | Bij de relatiecoach

Als je overweegt om in relatietherapie te gaan heb je waarschijnlijk al veel stappen doorlopen. Je hebt al veel dingen zelf geprobeerd, maar op een of andere manier lukt het jullie niet meer om de relatie te verbeteren. Veel grote relatieproblemen ontstaan door de beste bedoelingen die op een verkeerde manier worden uitgevoerd.

Zo kun je bijvoorbeeld verstrikt raken in heftige ruzies die steeds over hetzelfde onderwerp lijken te gaan en op dezelfde manier escaleren. Na deze ruzies wordt er niks opgelost en heb je alleen dat ellendige gevoel over. Je merkt dat jullie steeds verder uit elkaar gaan. 

Ga je dan naar een psycholoog, therapeut of coach? In dit blog leg ik je het verschil uit en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goede relatietherapeut.

Vaak ontstaan deze ruzies pas als je twijfelt aan de relatie, maar dit nog graag wilt oplossen

Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat de relatie niet goed meer is, dat je partner of jijzelf gewoon te veel is veranderd en overweeg je om te gaan scheiden. En toch als het jullie lukt om uit deze ruzies te stappen en elkaar beter te begrijpen kun je de relatie weer gaan opbouwen. En kan ook de liefde, romantiek, harmonie en intimiteit weer terugkomen.

Psycholoog of coach

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om relatietherapie te gaan doen, kom je in een wirwar van mogelijkheden terecht. De woorden psycholoog, therapeut en coach vliegen je om de oren en het is goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is voor jullie de beste keuze en hoe maak je deze? In dit blog geef ik je handvaten om de beste keuze te maken voor jullie eigen situatie.

De psycholoog

De psycholoog is een dokter die uitgaat van een medisch probleem. Je gaat naar een psycholoog als je niet meer instaat bent je problemen zelf te kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld als jij of je partner een zware depressie hebt of lijd aan een psychische aandoening, zoals autisme of adhd. De psycholoog zal daar een diagnose voor geven en een behandelplan met jullie doorspreken hoe je kunt omgaan met deze psychische problemen.

De relatiecoach

Een coach is veel laagdrempeliger. Een coach zal er altijd vanuit gaan dat je zelf instaat bent de problemen op te lossen, alleen dat je daar nu een steuntje in rug voor nodig hebt. Het is daardoor ook niet altijd nodig om alle oude pijnen en trauma’s weer op te rakelen om de problemen op te lossen. Dat betekent uiteraard niet dat je niet je verhaal kwijt kunt.

Die keuze is aan jou zelf. Een coach staat naast je om samen de problemen en uitdagingen in je relatie aan te pakken. Tijdens deze sessies ben je zelf altijd betrokken bij het proces en werk je gestructureerd aan de doelen en veranderingen die je wilt bereiken. Elke sessie zal uitgaan van waar sta je nu en waar wil je naartoe.

 

Wanneer ga je naar de relatiecoach?

  • We maken veel te vaak ruzie.
  • We hebben bijna nooit meer seks.
  • Ik denk soms aan scheiden, maar diep in mijn hart is dat niet wat ik wil.
  • Ik ben vreemdgegaan of mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?
  • Mijn man/vrouw neemt bijna geen initiatieven.
  • Ik voel mij heel eenzaam in de relatie.
  • We spelen vooral vader en moedertje en hebben te weinig seks.
  • Het is thuis niet gezellig meer. De sfeer is heel slecht.
  • Mijn partner wil scheiden maar ik niet. Hoe pak ik dit aan?
  • We zijn helemaal uit elkaar gegroeid.
goede relatietherapeut relatiecoach

De relatietherapeut

Een therapeut is een verzamelnaam voor zowel een psycholoog als een coach. Omdat het woord therapeut niet is beschermt, mag iedereen zich zo noemen. Wanneer je relatietherapeut ziet staan, moet je nog even nagaan of je te maken hebt met een psycholoog of een coach.

Hoe kies je een relatiecoach die bij je past?

Corona heeft ons veel ellende gebracht. Maar een van de voordelen is dat iedereen nog meer gedwongen wordt om zich online zichtbaar te maken. Dat betekend voor jou dat je nu op je gemak op je eigen bank je kunt oriënteren welke relatiecoach bij je past. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten of iemand een goede coach is.

Bij de meeste relatietherapeuten kun je een gratis intakegesprek aanvragen. In dit gesprek kun je letten op de volgende punten. Voelt het niet goed voor een van jullie? Ga dan opzoek naar een andere therapeut. Het is zo belangrijk dat jullie beide met een goed gevoel aan een relatietherapie traject beginnen.

 

Gestructureerd werken

Als het gaat om de meeste kans van slagen is het belangrijk dat een coach op een gestructureerde manier aan het werk gaat. De sessies geven rust en overzicht in de wirwar van problemen. Hierdoor worden de gesprekken efficiënter en komen de beste oplossingen op tafel.

 

De relatie met de coach

Voel ik mij prettig bij deze persoon, zodat ik alles durf te zeggen? Past de manier van werken bij mij? Is de manier van uitleg prettig en kan ik dat goed begrijpen?

 

Onvoorwaardelijke positieve waardering

De coach moet uitgaan van “elk mens is goed”. Dit betekend dat misschien niet al het gedrag van een persoon gewenst is, maar dat dit voorkomt uit goede bedoelingen. De ene keer zijn deze goede bedoelingen makkelijker te zien dan een andere keer. Maar het is belangrijk dat de coach daarnaar opzoek gaat.

 

Onafhankelijk en onpartijdig

De coach mag nooit partij kiezen voor een van de partners. Elke partner heeft evenveel recht om te spreken en het recht om gehoord te worden. De coach leid het gesprek en houd dit in de gaten en grijpt in als dat nodig is.

 

Eerlijk en empathisch

De coach kan zich goed inleven in de problemen die je ervaart, maar kan ook op een eerlijke manier reageren.

 

Zonder veroordelingen

Er wordt altijd onderscheid gemaakt tussen wat iemand doet (zijn gedrag) en wie iemand is (de persoon). Een persoon kan nooit veroordeeld worden om wie hij/zij is, maar wel verantwoordelijk zijn voor zijn/haar gedrag.

goede relatietherapeut relatietherapie

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Wat is relatietherapie?

    Wat is relatietherapie?

    Om mij heen zie ik veel mensen die een relatie zijn begonnen die nu niet meer zo lekker gaat. In het begin natuurlijk wel, in de tijd dat je verliefd bent en je nog volop dromen hebt. Maar nu jullie al een tijdje onderweg zijn lijkt het niet meer te gaan. De gewone dagelijkse dingen lijken al een strijd te worden en alles eindigt in een ruzie. Afspraken maken werkt niet en jullie vallen steeds terug in dezelfde problemen. Je hebt vast al wel eens overwogen of je niet gelukkiger zou zijn met iemand anders. Of gewoon liever alleen. Veel stellen gaan pas in relatietherapie na jaren van problemen. Ze schamen zich ervoor. Een goede relatie gaat toch vanzelf? Is onze liefde dan niet sterk genoeg?

    lees verder
    Wanneer ga je in relatietherapie?

    Wanneer ga je in relatietherapie?

    Er kunnen in de loop van de tijd problemen in de relatie sluipen, die steeds groter worden. Denk aan vaak ruzie, heftige ruzies, ontevredenheid over de seks, verschillen in de behoeftes van de relatie. Of er gebeurt ineens iets heftigs zoals: overleiden van een dierbare, vreemdgaan of een chronische ziekte. Ook kun je twijfelen of je nu wel of niet moet scheiden. Heb ik wel alles aan de relatie gedaan? Krijg ik geen spijt? Wordt mijn leven wel beter na het scheiden?

    lees verder
    Ga ik scheiden of vechten voor mijn relatie?

    Ga ik scheiden of vechten voor mijn relatie?

    Als ik deze vraag hoor dan denk ik altijd “had maar eerder gekomen”. Ik denk aan hoe moeilijk het is om geen liefde meer te voelen voor je partner en rond te moeten lopen met deze twijfels. Ook denk ik aan de partner die loopt met de angst, boosheid, verdriet, frustratie en afwijzing. Ik deze blog vertel ik je hoe je deze moeilijke keuze kunt maken.

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin